• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie kino domowe: Wzmacniacz + DSP + kolumny czy zestaw PC

Reakcji
0
Witam. Potrzebuję tanie kino domowe. Mam wzmacniacz STEREO. Ampli to wydatek ok 600-700PLN, za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000 (gdzie tu się podpina SUBA ?)

(miniaturka)
i wtedy rozbuduję zestaw do 5.1 od strony elektroniki. Pozostaje sprawa kolumn. Czy przód/tył muszą być takie same ? Obecnie mam 2 kolumny tonsila 3way 40WAT, model nie znany. Wtedy musiałbym dorobić 2 monitory na tył (na Tesli) + centralny i sub. Jest jeszcze opcja kupna gotowego zestawu 5.1 typu Genius SW-HF 5.1 4000 - zalety: nie potrzebuję amplitunera lub DSP, podpinam od razu pod DVD, minus - jakość dźwięku, ale czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?

W skrócie:
1. Czy ten DSP to dobry pomysł ?
2. Czy potrzebuję 4 identyczne monitory na front/back, czy z tyłu mogą być słabsze ?
3. Czy robić monitory front/back 2-way czy 1-way ?

Budżet niski bo ok 400PLN na głośniki ze zwrotkami jak mają być 2-way.

Citonix napisał:
gdzie tu się podpina SUBA ?
"low pass"

Citonix napisał:
Potrzebuję tanie kino domowe. Mam wzmacniacz STEREO. Ampli to wydatek ok 600-700PLN, za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000
Jak nie ma DSP , a wątpie żeby miał, bo jak dla mnie to coś typu pseudo kino (central = L + P, a tyły to różnica) , nawet wejścia cyfrowego nie ma...
Lepiej sprzedać stereo i dołożyć do nawet używanego ampli.

Citonix napisał:
i wtedy rozbuduję zestaw do 5.1 od strony elektroniki. Pozostaje sprawa kolumn. Czy przód/tył muszą być takie same ? Obecnie mam 2 kolumny tonsila 3way 40WAT, model nie znany. Wtedy musiałbym dorobić 2 monitory na tył (na Tesli) + centralny i sub. Jest jeszcze opcja kupna gotowego zestawu 5.1 typu Genius SW-HF 5.1 4000 - zalety: nie potrzebuję amplitunera lub DSP, podpinam od razu pod DVD, minus - jakość dźwięku, ale czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?
Jak nie masz kasy to zrób 5 małych i tanich monitorków na czymś typu 14scx + PJ, czy też tesla , jak kupisz odpowiednią to i bez kopułki zagra to fajnie. A wszystko to będzie na pewno lepsze od jakiegoś tam geniusa.
Jak chcesz bezproblemowo to najtańsza opcja to logitech z5500.

Citonix napisał:
1. Czy ten DSP to dobry pomysł ?
kiepski

Citonix napisał:
2. Czy potrzebuję 4 identyczne monitory na front/back, czy z tyłu mogą być słabsze ?
WSZYSTKIE kolumny w kinie powinny być do siebie jak najbardziej zbliżone pod kątem przetworników i konstrukcji.

Ile masz kasy na CAŁOŚĆ ?

Citonix napisał:
za ~250PLN mogę kupić procesor dźwięku YAMAHA DSP-E1000
no i po co ci ten stary system dolby?
to nie jest procesor kina domowego tylko takie przejsciowe cos co dekoduje dzwiek dookolny z sygnalu stereo
w praktyce to tylko 4 kanal + sub - NIE POLECAM!

Citonix napisał:
czy napewno Tesla za 30-40pln zagra dużo lepiej ?
zdecydowanie ;)

Citonix napisał:
Budżet niski bo ok 400PLN na głośniki ze zwrotkami jak mają być 2-way.
hmm... jak na same przetworniki + zwrotnice to zabraknie na centrala w przypadku STXow
jakbys odkupil od takero, tesle to moze i by wystarczylo
ale nie zapominaj ze obudowy tez kosztuja!

Ja sie powtórzę...bo po tym jak budzetowe stx u znajomego slyszalem, ktore wyszly mu jak krew z nosa (nie wrzuci na forum niestety;).
Albo zbierasz kase, albo robisz na raty (pierw glówne etc)albo kupujesz uzywane Z5500 (ktore tez slyszalem u znajomego)
I mimo iz na codzien slucham vify i perlesa....z5500 za 600-700zł nowe* to piekny zestaw do KD z wszystkimi dekoderami...z ktorym nie ma szans zadne DIY w tej cenie...

*kupujemy uzywke, psujemy...i dostajemy nowe:)

Pawel S. napisał:
HeatheN napisał:
*kupujemy uzywke, psujemy...i dostajemy nowe:)
mozesz to wyjasnic? :shock:
Na infolini logitecha pada info zeby je zepsuć bardziej:)
A zeby wymienic, trzeba je uszkodzic bardziej...najczesciej wlaciciel jest instruowany aby:
-przeciac kable
-pociac membrany
Nie pytajcie jak to dziala, nieraz mozna na allegro zobaczyc sprzedawane nowe glosniczki:)
Niekiedy w opisie sami ludzie pisza ze mozna nowe dorwac;)
Zaraz bedzie teoria spiskowa, ze na infolini specjalnie w blad wprowadzaja aby nie reklamowac (uszkodzenia mechaniczne wynikle z winy usera nie podlegaja gwarancji)
Nie wnikam w to naprawde...
Sama uzywka w dobrym stanie to 700zł i to nadal wielka okazja, nawet jesli nie zamierzamy kombinowac z nowymi

auć wlazłem na allegro...niedawno nowe byly po 1100zł:|
Coś podrożało...
No jednak takero ma racje, aktualnie to wiecej niz 700;/

Szukaj okazji, kupno czegokolwiek co nazywa się amplituner nie załatwia sprawy i nie zawsze ma sens.

Nówkę za 500zł czy 500zł z groszami , wraz z wysyłką, nowy ze sklepu :P
Ale to było jakiś czas temu .

Eh, jeżeli idzie o ampli, to może będę się pozbywał swojego, dobra klasyczna Yamaha ;)

Ale jeszcze nie wiem. Myślę o jakimś bardziej prądożernym wzmaku. jak by ktoś był zainteresowany to dawać na pw.

Powrót