• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA 2x7294 kaskadowo

Reakcji
0
no wlasnie tak jak w opisie.. na stronie mdcs'a jest napisane ze 2x7294 polaczyc kaskadowo i wyciagnac z tego 260W czy juz ktos to robil.. jakies schematy.. wzrory plytek?? jezeli cos macie to prosze na maila waldorf1221@konin.lm.pl

S-ka tez mnie kreci,schemacik ogolny jest w nocie katalogowej ,wiec do dziela:),
z dwuch 260W no tak PeakMusicPowerOutput .
Jescze takiego schematu na forum nie widzialem :),mozem slepy

Mnie sie wydaje ze chodzi o polaczenie kaskodowe czy szeregowe a wiec zwykly uklad mostkowy. Wiec co w tym dziwnego? Mostek jest w aplikacji TDA i mozna z niego osiagnac dwa razy wieksza moc niz z jednego TDA czyli ok. 140W RMS.

hmm.. nie wiem czy to zwykle polaczenie bo podobno jedna kostka robie jako master druga jako slave i o ile dobrze pamietam to z tej slave wykorzystuje sie tylko wzmocnienie... ale dokladni enie wiem.. jestem tego Ciekaw ... www.mdcs.prv.pl przeczytajcie sami jest na stronie glownej

natomiast TDA7293 połączony kaskadowo może teoretycznie dostarczyć mocy ponad 260W (!)
czytać co tam jest napisane nie z TDA7294 tylko z TDA7293 a to jest różnica a teoretycznie nawet z TDA7294 z 1 kostki można wyciągnąć 200 wat tylko że pogra ci góra 2-3 sekund bo się przegrzeje a co do schematu połączenia tego tda7293 jako master/slave to jest w nocie katalogowej http://ml.blastnet.ee/supikas/tda7293.pdf

irek napisał:
Mnie sie wydaje ze chodzi o polaczenie kaskodowe czy szeregowe a wiec zwykly uklad mostkowy. Wiec co w tym dziwnego? Mostek jest w aplikacji TDA i mozna z niego osiagnac dwa razy wieksza moc niz z jednego TDA czyli ok. 140W RMS.

A jednak chodziło o S-ke :)

To decydujcie sie czy chodzi o polaczenie kaskodowe (szeregowe) czy rownolegle do ktorego potrzebna jest wersja TDA7294S lub TDA7293. Czy i jedno i drugie.
Zreszta widze ze musialbym wyklady zaczac od podstaw prawa ohma :)

irek, najlepiej jakbyś w swoim wykładzie pominął wstęp i odrazu pzrzeszedł do schematu od strony ścieżek ;D

jakieś nowe trendy master i slave, slave i master - tak jak by nik nie umiał już nazwać rzeczy po imieniu. Za niedługo to przejdziemy na bastuby, gwizdki i inne zmyślne cuda...

Grzesio nie nowe trendy tylko tak w nocie jest napisane ;)

pozdrawiam!

Załączniki

• modular.gif
    modular.gif
    15 KB · Wyświetleń: 0
Ja się czepiam nazewnictwa - bo to jest połączenie równoległe a nie jak nazywacie master i slave. Oczywiście że do zobrazowania sytuacji trzeba pokazać która kość jest ważniejsza, ale bez przesadyzmu. Pewnie jak by jednego nazwali serwer a kolejnego jeszcze inaczej też byście tak nazywali.
pozdrawaim

Maniacy TDA lacza nawet po 4 uklady TDA rownolegle i dopiero dwa takie uklady w mostku. Osiagaja tym wg nich ogromne moce. Choc znacznie taniej i niezawodniej jest zrobic wzmak tranzystorowy.

kiedyś zastanawiełem się już także nad tym ale po co robić zestaw o impedancji 2 om dla takiego połączenia ukłądów, w zupełności wystarcza mostek na 2 tda

Polaczenie rownolegle ma pewien sens bo mozna osiagnac 140W/4omach. A w ukladzie mostkowym 140W/8omach.

No wlasnie i o to chodzi w pol master-slave tfda7294s czy jak tam wolicie rownoleglym. Mozna uzyskac 140rms na 4 ohm.

pozdr

ale te kombinacje mostkowo rownolegle wymagaja idealnego dopasowania rezystorow sprzezen - zeby one smigaly rowno i jeden nie gotowal sie nadmiernie

IMO to lepiej skleic cos na bipolarnych i nie kombinowac na scalakach takich mocy

No tak zgadzam sie z toba ale jesli chodzi o moc rzedu 140rms to oplaca sie zrobic to 2xtda7294s rownolegle. mnie to wyniesie max 60 zl.

pozdr

Dobrze zgodze sie z Toba, ale jest taki motyw ze dopiero sobie wypozyczylem :wzmacniacze elektroakustyczne" Macieja Feszczuka...:)

pozdr

Powrót