• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tda 7294 padło za friko...

Reakcji
0
Witam
wiec sprawa wyglada tak,podpialem tda 7294 ,zasilanie 2x 35vdc(okolo)
przykrecilem kostke do radiatora,grało na imprezce,gralo do teraz...
co sie dzialo w miedzyczasie:
wlozylem do obudowy suba kable tak samo jak byly,nic nielutowalem(tylko kabel od trafa>siec).
Co teraz?
teraz gra cicho,dosc ladnie do 2/5 glosnosci w windowsie ale powyzej charczy i nic wiecej.
to nie wina glosnika. co moglo pasc? pewnie scalak,tak ale dlaczego? wzmak byl obok glosnika ale magnes niezniszczyl by tego raczej...(niestykalo sie z magnesem,bylo jakies 15 cm od niego...)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

ja mialem podobny problem ze swoim mostkiem. Tez charczalo jak dalem glosnjiej. Problem polega na zlym odprowadzaniu ciepla.

Niestey moj mostek juz padl:/

Pozdro

jak to moze byc zle odprowadzenie ciepla jesli radiator jest letni,przy pelnym wysterowaniu przez dlugi czas(cala impreza sylwestrowa) dokrecony jest git,a niedziala po wlozeniu go do obudowy z drewna(jedyne co sie wydarzyl oto to ze trafo ts120/12 zjechalo po sciance suba z wysokosci 10 cm,niespadło!)
czy to na 99.9% scalak? moze da sie to jakos uratowac na 5 minut zebym zdazyl sprzedac ?
przyszli obejzec i kupic a tu taki zonk.kto teraz cos odemnie kupi ;(

[ Dodano: 04-01-06, 00:56 ]
moze zle sie wyrazilem
jak dam powyzej 50 % mocy to charczy,i gra cicho.pierw myslalem ze to sygnal(kabel sygnalowy mialem skrecony a nie lutowany)...

Tasior napisał:
... moze da sie to jakos uratowac na 5 minut zebym zdazyl sprzedac ?
przyszli obejzec i kupic a tu taki zonk.kto teraz cos odemnie kupi ;(
Jak uratujesz na 5 minut i sprzedasz a potem komuś padnie po 5 minutach to bądź pewien że że zrobisz sobie jeszcze gorszą reklamę. Bo jka ktoś już Ci zapłaci i mu padnie to dopiero się wk.. tzn. zdenerwuje ;) Lepiej napraw to pożadnie.

PS
Szkoda tylko że nie mam pomysłu co może być z tym nie tak.

...za friko to ciężko po mordzie dostać :)

Napewno nie zrobiłeś żadnego zwarcia, bo ja raz miałem okazję w czasie prób, przesunąć płytkę po śrubokręcie - i rozładowałem kondensatory - a przy okazji i kostkę - na wieczność :)

Sprawdz na innym źródle sygnału...

sygnał może być przesterowany sprawdź rezystory na wejściu oraz kondensator wejściowy

mowie wam przeciez ze to caly czas grało i bylo git,a teraz po prelozeniu do obudowy z drewna przestalo,nic z niczym niezwarlem wszystko zaizolowane,testowalem na innym wyjsciu z dzwiekowki.z tymi 5 minutami zartowalem przeciez.... dzis skocze do elektronika zobacze scalaki po ile...
pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi

To wygląda trochę tak jakby jakiś przedwzmacniacz nie pracował. Jak dostaje mały sygnał to go przepuszcza z jakimś tam tłumieniem, s tąd jest cicho. Powyżej pewnego progu póprzewodniki zaczynają zniekształcać. Tak jakby gdzieś zasilania brakowało. Ale oczywiście mogę się mylić :)
Sprawdź czy Ci się nie ukręcił/poluzował jakiś kabelek. Posprawdzaj napięcia zasilające. To może więcej wyjaśnić.

czy transformator mogl sie zepsuc po uderzeniu ?(zjechal po sciance i stuknal w obudowe...)sprawdze trafo a potem juz niewiem,wszystkie kable ladnie dolutowane,aha jeszcze inne zrodlo sygnalu....

Wlasnie radiator musi byc cieply!
To oznacza ze dobrze przewodzi cieplo z kostki.
Pewnie dziala ogranicznik pradu maksymalnego, dziwie sie ze calkiem kostki nie padly.
A moze cos sie rozlutowalo....

radiator jest letni=cieply :> przykrecony bez zadnej podkladki czy czegokolwiek,lezy to na krzesle i wszystko zaizolowane(oprocz radiatora :) )
luty sa dobre :[.....

a jakies napiecie stałe na wyjsciu jest??
sprawdz czy nie brakuje nigdzie masy,moze kabel sygnałowy.
wg mnie sa to typowe objawy braku masy w kablu sygnałowym,sprawdź to!
jezeli np wtyczka jack nie jest do konca wlozona to tez sa takie objawy, dotknij palcem kabla sygnalowego w miejscu polaczenia z plytka drukowana , powinno ostro zadudnic

[ Dodano: 2006-01-04, 18:11 ]
moze brakuje ,asy w zasilaniu,moze odczepil sie kabel od trafa (masowy) bycmoze na skutek udezenia trafo stracilo symetrie na skutek odlaczenia sie jednego kabelka ze srodka

niczego nie okreslaj po ogledzinach,tylko miernikiem lub doswiadczalnie

[ Dodano: 2006-01-04, 18:12 ]
moze pekla plytka i rozwarło w niewodoczny sposob jakas sciezke

masa odpadla jak ja palcem zaczolem ruszac ale przylutowalem teraz dobrze.kabel sygnalowy podejrzewalem na samym poczatku ale poprawilem lut,wtyczka wpieta do oporu,zmierze napiecia,i sprawdze polaczenia...

[ Dodano: 04-01-06, 18:23 ]
aha,stalego niema na wyjsciu,jak dotykam koncowki jacka to bzyczy ale nie mocno... takie zwykle dosc ciche bzzzzz.

[ Dodano: 04-01-06, 18:36 ]
aha mam jeszcze jedno pytanie,czy -35v kopie ? :P niewiem nigdy niedotykalem minusa ;)

jak jedną łapą złapiesz + 35vdc a drugą -25vdc to poszujesz :D
miłe mrowienie :D
przed chwilą tak kondów dotknęłem ...

Zalezy od Twojej impedancji bezpieczne napiecie stale to 24V, powyzej czasem lekko swedzi.
Elektryka prad nie tyka - tylko z dala n....a

male pytanko,wiec tak wyalczylem wzmaka po jakichs 10 minutach wzialem srubokret i jezdzilem miedzy sciezkami w podejrzanych miejscach(coby zadnych zwarc niebylo) noi tak smigam sobie a tu iskierki :) wiec dlaczego sie zaiskrzylo przy wylaczonym wzmaku?jakies resztki w kondach?wylaczony byl 10 minut wczesniej,kondy to 2x3300 uf na + i -

Skoro tak to mogło Ci się przytrafić to samo co PETERS-owi. Mogłeś nawet nie zuważyć że coś zwarłeś przy przekładce - no chyba że nie był włączany przez kilka godzin przed przekładką.
Pozatym jak pstrykałeś iskieri śrubokrętem to też mogło się coś sypnąć - nie iwadomo co z czym zwarłeś i jaka energia się rozładowała. Do póki nie pomierzysz napięć to ciężkocoś wywróżyć.
W pierwszej kolejności pomierz zasilanie - za trafem, na kondach i na przedwzmacniaczu. Jak wszystko jest ok to przydałoby się pomierzyć coś więcej i porównać wartości z jakimś sprawnym egzemplarzem albo z jakąś przykładową aplikacją.

takero napisał:
jak jedną łapą złapiesz + 35vdc a drugą -25vdc to poszujesz :D
miłe mrowienie :D
przed chwilą tak kondów dotknęłem ...

własnie dotknąłem +36VDV i -36VDC i nic :P(72V) :P

Powrót