• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tda 7294

Reakcji
0
Robił ktoś wzmacniacz do subwoofera na tym tda? Jak to by się sprawowało w subwooferze na stx 10.2.400 ?

Wzmacniaczy na TDA było bardzo bardzo dużo. Popatrz np. na mostek TDA Irka.
Do STX 10.2.400 to trochę za mało

Właśnie patrzyłem tego tda od irka. Może i za słaby ale to ma tylko uzupełniać a nie robić wielkie zamieszanie więc chyba nie ma sensu mocniejszego wzmacniacza.

Z braku laku może na początek być ale żebyś się nie zdziwił że może mu czasem zabraknąć mocy.

Polecam Ci końcówkę Zbiga 3 na dwie parki lub jakąś inną końcówkę. 200-300W/8r i oczywiście filtr do tego.

Ostatnia edycja:
Jakie są koszta tej końcówki zbiga?

Ostatnia edycja:
Będę składał pierwszy raz wzmacniacz więc tak trochę myślałem o czymś łatwiejszym hehe :D

Będę składał pierwszy raz wzmacniacz więc tak trochę myślałem o czymś łatwiejszym hehe
w takim razie odpusc tranzystorowe bo uruchamianie bedzie trwalo pol roku :/

tylko pojawia sie dalej problem
irkowy mostek TDA robiony samemu kosztuje tyle samo co 2.1 na TDA7294 sprowadzane z chin ;)
ja bym wolal juz kupic gotowy

Uruchamianie nie trwało by pół roku :D czyli lepiej kupić gotowca czy zrobić zbiga?

Jeśli chcesz skąłdać swój pierwszy wzmacniacz to tda. ze zbigiem możesz mieć problemy i prądy przy 3 parach też są już dość poważne.

Uruchamianie nie trwało by pół roku
zobacz temat o uniampie. po grupowym zamowieniu bylo bardzo duzo problemow
a ten wzmacniacz sie sklada i tylko reguluje prad spoczynkowy ;)

bylo rowniez bardzo wiele tematow o problemach z TDA czy LM, bo poczatkujacy nie potrafili zlokalizowac bledu w montazu czy uszkodzonego elementu

podsumowujac
ekonomicznie i praktycznie lepiej budowac mocniejsze tranzystorowce
ale jako ze jestes poczatkujacy to jednak zostan przy TDA

Myślę czy właśnie te tda7294 w mostku da rade z tym 10.2.400. A i czy ten 10.2.400 w tej cenie jest dobrym głośnikiem na subwoofer? :D

tego glosnika nie mialem
ale przerabialem oba tansze modele
stary GDN 25-100-8 SC gra u brata od lat w subie zasilany mostkiem TDA
10.2.150 gra poprawnie, ale skromnym basem
wiem ze glosnik z S-200 gral znakomicie w subie, ale to znowu 4r :/

Właśnie nie wiem czy tego stx kupić czy szukać innego głośnika w tej cenie lub podobnej.

Powrót