padło wiele trafnych uwag i jako "człowiek z branży" mogę polecić parę modeli, o których po części była mowa wcześniej :
Panas:
Pv 8 lub 80
Sharp:
WD1 bądź x20 jeśli będzie w promocji. Można też pomyśleć o starszych wersjach np XD, które świecą często nawet lepiej niż nowe Sharpy.
Niestety z bólem serca muszę przyznać, że niektóre Szajsungi z 6tej serii całkiem nieźle się sprawują..... ale i tak twierdze, że ta firma wiele od Daewoo sie nie różni.
Philips w tej cenie jest zbyt cienki. Chyba, że będzie to plazma 5332.
Toshiba i LG będą w większości przypadków miały problemy z kątami widzenia
Sony w tej cenie odpada w przedbiegach ( z reszta w wyższej też w większości przypadków.Głównie "dzięki" matrycom Szajsunga, bo elektorinike maja dobrą)
Prawda jest taka : jeśli mamy do wydania 3000 zł na duży telewizor to z pewnością nie ma się co pakować w żadnego lcd. Za taka kwotę można co najwyżej kupić w miarę dobre 32" ze wskazaniem na "w miarę". Plazma jest najlepszym rozwiązaniem z takim budżetem a w szczególności któraś z plazm Panasa z nowej serii 8. Mimo to, że sprzedaje Sharpa mówię to z czystym sumieniem

. Sharp jest bardzo dobrym rozwiązaniem ale nie za te pieniążki. Poczytaj sobie o tych plazmach i co ważniejsze nie sugeruj się tymi wszystkimi bredniami w postaci mitów o tej technologii.
PS.
slavOK odnośnie tych pracowników to ja bym radził nie uogólniać. Mam styczność z wieloma sprzedawcami/doradcami w różnych sklepach i muszę stwierdzić, że spora część z nich ma pojęcie o tym co mówi. Oczywiście zdarzają się melepety, które na ślepo wciskają ludziom szajs ( najczęściej szajsunga

) ale uogólniać nie można. Ja bym raczej zwrócił uwagę na to, iż sprzedawca zawsze musi pozbyć się towaru i często swoje plany sprzedażowe przedkłada nad dobre doradztwo.
marian apropos czerni to nie jest do końca tak jak piszą, że plazma ma ją zdecydowanie lepszą. Tu jeszcze dochodzi zjawisko rozszczepiania światła przez taflę szkła i często plazma może mieć gorszą czerń niż LCD. Przykładem dobrej czerni może być Sharp i panele Pure Black. Oczywiście są wyjątki od reguł . Dobrą czerń mają plazmy Pioneer'a i nowe Panasy. Dla porównania plazmy Philipsa już niekoniecznie.
PS. Wojtuś_K obraz nie jest znacznie lepszy w LCD . Musimy porównywać dwa podobne cenowo zestawienia i nie poddawać się sugestiom sprzedającego, prócz wypada zawsze te 2 tv postawić obok siebie i podobnie ustawić. I Plazma i LCD mają dobry obraz....zależy tylko w jakiej cenie. Osobiście 42" LCD polecam od 5tyś w górę.
Pozdrawiam