• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tesla XW-165-1394

Reakcji
0
chcialem zrobic jakies kolumienki dwodrozne (2x niskosrediotonowy+kopulka) i chcialem oprzec sie na Tesli.. i teraz pytanie.. czy ktos slyszal wymienione w temacie przetworniki (robilem juz symulacje) ale ciekawia mnie wasze wrazenia odsluchowe.. jak przedstawiaja sie na tle ARN 150-03-4 .. ktore z nich wypadaja lepiej?? (wiecie te 150'tki juz bardzo popularne i przydalo by sie oprzec na czyms innym :) )

a to dlatego zalozylem nowy bo tamten szybko uciekl na dalsze strony i praktycznie nikt wtedy nie odpowiedzial..

To Ci napisze to samo co wtedy:
ARN150 wymaga ok 10litrow a XW165 20-25litrow. XW to wiekszy i powazniejszy glosnik ale wymaga wiekszej obudowy.
Charakterystyki glosnika wraz ze specjalna zwrotnica zamieszczalem juz na forum.

Generalnie do Teli proponuje Tesle. Ale przy tak plaskiej charakterystyce tego XW przydalby sie lepszy wysokotonowiec. Nie mysle tu o zadnych wynalazkach ktore trzeba sprowadzac czy zamawiac w katalogach. Bo i tak potem moze sie okazac ze sa nic nie warte. Na razie mysle o nowym STX-ie. Jak bedzie w sklepie to kupie i potestuje. Tesli i Tonsili juz sie nasluchalem.
Do tego XW dobra bylaby oczywiscie kopulka Tonsila GDWK11/100. Ale posiadane przezemnie egzemplaze maja tragiczne charakterystyki. Nie wiedziec czemu.

prosba do irka
Masz moze charakterystyke z filtrem do ARN 150/03/4 lub 8 Ohm
Byłbym wdzieczny

Irek a co sądzisz o tych GDWK11/100 z allegro niby z ferrofluidem za 49zł ?? w sumie na więcej mnie na razie nie stać, czy może zaczekać na tego stx-a ?

pozdrawiam!

Zastanawiam się nad 2xXW165(4Ohm szeregowo) + GDWK11/100 w 35-40L BR tylko nie wiem za bardzo jaką zwrotnice do tego, sam nie wykonam bo sie na tym nie znam i nie mam warunków, irek jaką gotową zwrotke z oferty janbo byś zaproponował?

pozdrawiam!

Powrót