• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG

Reakcji
0
Witam.
Jakiś czas temu prosiłem o pomoc a propo doboru głośników i na temat BR.
Od pewnego czasu robiłem plany, gromadziłem materiały...
Można by powiedzieć, że dziś zaczynam realizować swoje zamiary :)
Na temat kosztów puki co nie ma co pisać podliczyć będę mógł to pod koniec prac.
w skrócie napiszę tak...
4 cewki, 13 płyt, 4 głośniki, BRksy, 4m kabla, 4 kondensatory, 4 terminale [2pary], 18 śróbek z mocowaniami, setki godzin śledzenia forum i 2 zdjęcia :)

4 rury bo strojenie miało być dość niskie ale cały czas szukam na przeróżnych forach optymalnego strojenia dla tych GDNów.

4 rury bo strojenie miało być dość niskie

Strojenie układu nie zależy (poniekąd) od ilości portów, a jest wynikiem zależności średnicy portu (lub portów), jego (lub ich) długości oraz objętości samej obudowy. Załóżmy, że obudowa ma stałą objętość. Port o danej średnicy i długości stroi ten układ na pewną częstotliwość. Dodanie drugiego, takiego samego portu nie obniży strojenia - wręcz przeciwnie, strojenie znacznie się podniesie. Aby po dodaniu drugiego portu strojenie pozostało na niezmienionym poziomie, należy wydłużyć porty (oba) o około 2 razy. Obniżanie strojenia to dalsze wydłużanie portów, ponad ich pierwotną długość.

Chyba że Twoim zamiarem jest połączenie dwóch portów w jeden (np zadkami) i wstawienie takiego jednego portu w obudowę - to zmienia postać rzeczy. Port będzie dłuższy, więc strojenie obniży się. Dodatkowo zyskasz profilowanie portu na obu jego końcach (wlot i wylot), co zapewne pozytywnie wpłynie na jego pracę.

Ale chyba przed zakupem tych portów zrobiłeś symulację pod głośniki czy kupiłeś w ciemno?

Zrobiłem zrobiłem ;)
Na forum jestem od "23 i pół godziny" ale przed rejestracją naczytałem się naprawdę sporo ;)

Wikendowe dzieło...
Wrzucił bym wczoraj ale w połowie prac padła mi lutownica i dziś rano musiałem jechaćpo nową :)

Witam.
Jak na moje oko to cewka w torze wysoko-tonowym jest jakaś sporawa tak około 0,8 mH a mieć powinna 0,3 mH . Może się mylę.

E tam, maluśka przecież jest. Może średnicę ma sporą, ale widać, że jest dosyć płaska i przez to nie ma dużej ilości zwojów. Poza tym ocenianie indukcyjności cewki po jej wielkości raczej nie wyszta - można jedynie strzelać "mała" lub "duża", ale podawać konkretne wartości... :rolleyes:
Swoją drogą ciekawe, czy mają znaczenie, z punktu widzenia audio, gabaryty cewki. Bo przecież można zrobić cewkę o małej średnicy, ale wydłużoną, a można też wykonać taką, jak ta na zdjęciach kolegi powyżej. Z mojego doświadczenia z nawijaniem cewek wnioskuję, że taka jak na zdjęciach będzie tańsza ;)

Wszystko kupiłem w Polinku. Cewka ma 0.3mH drut 1mm h- 8mm i średnice 45mm. Dotychczas nie wyczytałem nigdzie żeby sposób nawinięcia cewki robił jakąś różnicę :)

No pewnie, że w Polinku - nikt inny nie nawija cewek tak profesjonalnie :P

Jeśli chodzi o cewki o różnych rozmiarach - ale zbieżnych parametrach, to rzuciłem tylko pytanie. Jak dla mnie, to główne parametry cewki, determinujące jej pracę w filtrze, to jej indukcyjność i rezystancja. Do tego trzymam się "standardowych wytycznych" dotyczących grubości drutu w danych aplikacjach (a z tego poniekąd wynika rezystancja cewek). Pozostałe parametry są dla mnie nienamacalne. Moje zapytanie było więc czysto retoryczne - aczkolwiek zapewne pojawią się głosy mające swoje, odmienne od mojego, zdanie na ten temat. Ja jednak pozwolę sobie pozostać przy swoim ;)

Widzę, że obudową będzie miała "nieklasyczny" wygląd ;) I bardzo dobrze, byleby nie przeszkadzała zbytnio głośnikom swoimi fikuśnymi kształtami.

mam nadzieję, że żadnych przeszkód (jeśli o akustykę chodzi) nie bedzie :)

trochę tak... :) ale co chwilę mam jakieś nowe pomysły... choć rzeczywiście ciężko zaprzeczyć, że jednak pewnego rodzaju inspiracje z tamtego DIY czerpałem :)

Witam.
Troszkę mnie tu nie było ze względu na arbajt.
Korzystając z chwili wolnego czasu i napływu motywacji zapewne wynikającego z nabycia nowej frezarki :D trochę porzeźbiłem i...

Jeszcze gdzieniegdzie widać szczeliny między frontem a resztą skrzyni ale to zostanie zlikwidowane :)
Zdjęcia zrobione są tuż po frezowaniu i puki co fronty są z powrotem zdjęte aby dodać pare usztywnień i wykleić matą bitumiczną.
No i przede mną dylemat z b-r gdyż zastanawiam się czy dać go na froncie czy w podstawie ale to na dniach rozkminie :)

Pytanie:
Czy 15-20cm różnicy w długości kabla od zwrotnicy do głośnika między vifą (dłuższy) a tonsilem (krótszy) będzie stwarzało odczuwalną różnice?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Powrót