• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil GDN 30/80 na sub?

Reakcji
0
Witam.
Posiadam dość już wiekowy głośnik, mianowicie tonsil GDN 20/80 z uszkodzonym zawieszeniem górnym i stara już membraną. Jako że zawsze chciałem spróbować naprawy sławnego tonsila i nasunął mi się także pomysł budowy suba na tym głośniku. I tu moje pytanie, czy w ogóle ten głośnik nada sie jako aplikacja do suba? Rodzaj muzyki? -w zasadzie każda, często czarna. Pomieszczenie? -10m˛. Napęd to jakiś gotowy panel. A tak przynajmniej myślę...
Proszę o opinie oraz sugestie czy warto...
Pozdrawiam.

czy warto to sie okaze jak wymienisz membrane z zawieszeniem i pomierzysz glosnik jig'iem - bez tego sie nie obedzie jezeli chcesz zrobic dobregu suba

Witam.
Pomyłka, głośnik to oczywiście GDN 30/60/1 6ohm. A przynajmniej tak jest napisane na jego magnesie.
Nie mam żadnej aparatury więc ciężko mi będzie cokolwiek zmierzyć.

kosz jig'a to około 50-60zł na najlepszych podzespołach - a uwierz, że przydaje się :)

Bu.. no to nie będzie zabawy. Chyba, że polecicie mi jakiś głośniczek do 100-150zl z którym bym mógł już coś zdziałać : ) I który dobrze zagra w dość małym pomieszczeniu.

mozesz sie pobawic i dac go ew do zamknietej paki o litrazu jakos 50 litrow, ale nie wiem czy jest w ogole sens. do bassreflexu go bron boze nie pchaj

gdn 20/80/2 jest juz calkiem przyzwoity jak na swoja cene. da sie go sluchac :)

Ok w takim razie będzie kurzył się dalej (-:
A czy są jakieś projekty na 20/100/3 4ohm ? Szczerze mówiąc wolałbym coś sprawdzonego, niż eksperymentować z obudowami. Wzmacniacz włożyłbym gotowy panel.

Caleb napisał:
a nie przypadkiem 20/80/2?
nie - tam wlasnie byly 20/80

yesusiq napisał:
Pomyłka, głośnik to oczywiście GDN 30/60/1 6ohm
:???: jeszcze lepiej - coz za zdecydowanie ;]

yesusiq napisał:
A czy są jakieś projekty na 20/100/3 4ohm ?
tonsilowski sub aktywny - przejdz sie do salonu

alternatywa to np MDS08 :P

Witam.
Nie niezdecydowanie tylko poprostu pomyłka. A czy są jakieś gotowe projekty suba oparte na tym tonsilku? Czy ktoś go słuchał i może się wypowiedzieć?

[ Dodano: 2008-03-27, 16:23 ]
Witam.
Temat odświeżam, czy ktoś jest w stanie doradzić?

Powrót