• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tonsil i seas 27TBC/G

Reakcji
19
Używam klonów Mietków a w szafie kurzą się aluminiowe Seasy.
Lubię jak grają Mietki ale jak dla mnie brakuje im blasku wysokich tonów jakie mają gwizdki Seasa (które znam z innych konstrukcji).
Jak sensownie wkomponowac Seasy do Mietków?
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny i obiecuję zdac relację z uzyskanych efektów.

Tego Seas-a można dość nisko uciąć, jak zresztą większość seas-ów, ale bez pomiarów nikt wartości elementów w zwrotnicy nie dobierze.

>Pawel S.
Prosty, dobry pomysł :)
Teraz w wysokotonówce jest 3,2 ohm.
Ile dołożyc do Seasa ? (mniej więcej).

Tyle że jak już mkul zauważył seasa da się nisko ciąć. Ale na końcu pasma ma dość nie przyjemne rezonanse, i trzeba nawet ze względów bezpieczeństwa dać imo drugi rząd, a w mietkach z tego co pamietam jest 1. Nie zabierał bym się za to w ten sposób, pomiary jednak tutaj IMO obowiązkowe.

zobacz jak aplikowany byl w innych zestawach i zobacz czy mniej wiecej bedzie to pasowalo z cewka tonsilka na podziale;) ostatnio tak 19taf/g dostroilem i nie jest zle

wasik1989 napisał:
Tyle że jak już mkul zauważył seasa da się nisko ciąć
wasik1989 napisał:
Nie zabierał bym się za to w ten sposób
skoro mozna nizej ciac a w "mietkach" tonsil jakos zyje to temu SEASowi nic nie grozi ;]

no ale tez w taki sposob nie wykozystamy go w pelni. jak zaczniesz sie bawic pomiarami to w zasadzie bedzie to nowa kolumna bo wtedy mozna juz odrazu pozadna zwrotnice i dla woofera zrobic

Miałem chwilę wolnego czasu więc spróbowałem zmian.
Po wsadzenu Seasa ściszyłem go (na ucho).
Zmiany wyszły na gorsze.
Góra straciła wypełnienie. Dzięk zrobił się piszczłkowaty.
Po zwiększeniu pojemności kondensatora 2 razy od razu dało się słyszec klasę aluminiowej kopółki. Ona po prostu musi grac z niskim podziałem. Ale całośc dzwięku nie podskoczyła bardzo jakosciowo.
Chyba trzeba przerobic całą zwrotkę.
Tylko jak...

[ Dodano: 2008-11-19, 21:01 ]
Zwrotka Mietków:
http://audiostereo.lukarnet.com/gfx/920000/928824_2.jpg

Mozesz poprobowac symulatorem a potem kupic jakies tanie kondy bipolarne do testu, slabe rezzystory (zeby taniej bylo tylko do cichego odsluchania testowej zwrotki) itd.. ew sprowowac 2 rzad na wysokotonowca jak radzil wasik

Powrót