Dzięki
Pawle za umieszczenie tematu w prawidłowym dziale.
Z jakiego materiału jest obudowa?
Albo aluminium albo tak jak
Paweł napisał. Jak jego scianki nie będą miały wytarczającego niepisanego "współczynnika" tłumienia/sztywności, to dodam dodatkową masę bitumiczną.
Jak można nauczyć się projektowania głośników?
Wiedza, potem trzeba mieć książki ze wzorami, albo specjalne oprogramowanie, do tego wiele, wiele komponentów do ich budowy. Jeżeli któregoś z tych 3 elementów brakuje to będzie cieżko.
Matador zgadza się, przekonajmy się czy warto sie babrać.
Walka z górką na środku pasma (tam ze 1kHz ~3kHz) może odbyć się tylko poprzez dwie opcje:
- zaprojektować przetwornik tak aby miał dołek w tym zakresie
- zaprojektować filtr tak aby złagodził ten efekt.
Wybiorę ten drugi, ponieważ jest szybszy, łatwiejszy i da przybliżony/ten sam efekt.
Czas na analize przetwornika nisko-średnio tonowego.
Liniowe parametry:

Przy rezystancji cewki (Rdc) 5ohm, ten zestaw powinien być zakwalifikowany jako 6 ohm a nie 8 ohm. Efektywność 87 dB SPL spadła by do 85.8 dB SPL
http://unitraklub.pl/node/223
Rezosnans (fs) 62.6 Hz orginalnie będzie większy, myślę, że 70Hz, ze względu na brak sztywności pochodzącej od górnego zawieszenia, które się rozpadło/straciło swoje parametry.
Małe straty mechaniczne (Rms) ze względu na zastosowanie korpusu cewki z materiału nieprzewodzącego prądu.
Dość duże Bl, małe Qms, "dobre" Qes. Ten przetwornik będzie lepiej kontrolowany od strony elektrycznej niżeli mechanicznej (dla częstotliwosci poniżej 150Hz), o ile zapewni się wzmacniacz z mała impedancją wyjściową czyli z dobrym damping factor.
Qts=0.416 mówi, że przetwornik nada się do obudowy zamkniętej, a przy Fs=70Hz (gdyby górne zawe
ieszenie działało), Qts jeszcze wzrosnie, myślę że do 0.51, co jeszcze bardziej podpowiada zaby iść w closed.
Wzór na EBP (efficiency bandwidth product) mówi, że przetwornik ten bardziej nadaje się do obudowy wentylowanej. :huh: hmmm no to sprawdźmy.
WinISD:
Założenie - wyciśnięcie jak najniższej czestotliwości przy tym samym strojeniu (Butterworth , Qtc 0.7), litraż zostaje dostrojony.

F3 closed = 110Hz
F3 vented = 58Hz
Wniosek - polecam kierować sie EBP.
A jak to by wyglądało przy założeniu, że mamy stały litraż, a strojenie dostrajamy.
Już nie ma tak dużej różnicy i prawdopodobnie z tego względu producent nie wybrał BR, bo było by zbyt drogo zaaplikować tubę w odlewaną obudowę. Zresztą zestaw powinien stać blisko sciany albo w regale (bookshelf) aby jeszcze podbić dolne rejestry, więc BR nie potrzebny.
Ja mam stały litraż obudowy = 3.8 litra.
Ale obudowę zawsze mogę przerobić na wentylowaną

Zobaczymy.
Nieliniowe parametry:
o nieliniowych parametrach już pisałem, zachecam do zaznajomienia się -
http://diyaudio.pl/showthread.php/2...ywne-Bluetooth?p=404582&viewfull=1#post404582
http://diyaudio.pl/showthread.php/25806-mod_El-przeróbka-radyja?p=449690&viewfull=1#post449690
Tutaj jedyny problem to wykres sztywności (Kms) w funkcji wychylenia oraz offset cewki. (wykres Bl jest przesunięty, ale
względnie symetryczny)
Wnioski:
- jak chcę zejść niżej to potrzebna będzie obudowa wentylowana,
- jak chcę zejsć niżej to porzebuję przetwornik co ma większą masę układu drgajacego oraz większy BL do jego sterowania,
- znaleźć przetwornik co zejdzie niżej od aktualnego (którego defacto i tak nie mogę naprawić, bo nie mam nowego górnego zawieszenia)