• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil ZGN 200-8-594 czym napedzac?

Reakcji
0
Witam
Otóż za namowa jednego kolegów z forum sprzedałem poczciwego STX-a S-140 i dosyć długo nie miałem żadnego aż do dziś kiedy to od kolegi przyniosłem właśnie Tonsila ZGN 200-8-594 i tu mam problem bo sub nie jest aktywny i wymaga wzmacniacza, myślałem nad dwiema kostkami TDA 7294 lub wzmacniaczu na n-mosfet. Kolega chce go sprzedać, czy warto kupować?
Proszę o jakieś rady.

a nie lepiej kupic uzywany wzmacniacz stereo?
przeciez tam sa 2 glosniki i taniej, szybciej i poprawniej bedzie daz uzywke

Wystarczy to 2x60W? Ile twoim zdaniem jest warty ten sub? Bo mam na oku jeszcze aktywny 200A tez produkcji Tonsil

to jest praktycznie to samo
a w tym aktywnym tez jakiegos mega mocnego wzmacniacza niema - poszukaj na forach

tonsile nie sa wymagajace mocowo wiec pozadne 60w wystarczy
chociaz wolalbym poszukac mocniejszego zeby byl zapas mocy

zamiast patrzec na tabliczki to lepiej zajzyj do srodka
jezeli w twoim subie nie ma GDN 20/80 to znaczy ze to inny sub ;)

primo - zalacnziki nie dzialaja
secundo - to te same suby z innymi tunelami
roznica byla tez w glosnikach
w wiekszosci byly 2x GDN 20/80, w nowym 200A bywaja tez chyba 20/100/xxx (ktos na forum o tym pisal) a w starszych wersjach byly chyba tez 20/60/x

a tunele pewnie zmienili bo:
a) swistaly bo byly za male
b) zmienili dostawce

Dziękuje za objaśnienie, a teraz wróćmy do tego ZGN 200-8-59, tak szperałem za rada kolegi za gotowym wzmacniaczem i muszę przyznac ze drogo ta inwestycja by mnie wyniosła. Jeszcze 2x60W to ceny jakieś względne ale wydaje mi się to za mało i czy naprawdę jakimś mostkiem TDA nie wyjdzie taniej.

Używałbym bez obudowy ;), masz racje kolego gotowy używany, jeszcze jedno ile jest wart tak średnio, żebym wiedział czy mogę się targować :)

wszystko zalezy od jego stanu i tego kto ile jest w stanie zaplacic

wg mnie pasywka jest warta ok 200zl

Powrót