• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

transformator 2x35V-300VA

Reakcji
0
Mam transformator 2x35V-300VA
Czy ten toroid nadaje się do zasilania kości TDA 7294,a może jest zadurzy.

zbijanie napiecie diodami to jak zmniejszanie mocy samochodu przez jazde na recznym :)

Tez był bym zainteresowany tym trafkiem - może nawet jakiś handel wymienny :) jak coś to pisz.

jam mam trafo 350 W i jakies38 v po wyprostowaniu wiec chyba dobre i do tego dwa gotowe uklady tda tez chetnie jakis handel wyminnny zastosuje

Jeżeli już jesteśmy przy TDA. Mam na mostku TDa transformator 150 W i chciałbym go wymienić tylko nie wiem na jaki. Jaki btł by majlepszy żeby z tego TDA dużo wycisnąć (CW1202c !!!) !!! Tylko żeby się nie "zjarał" i może nie grzał zbyt mocno !!?? I gdzie by go można było kupić (np. www site) !?Wszystki sugestie mile widziane !

O znalazłem np. taki http://allegro.pl/show_item.php?item=37109413 i co onim myślicie ?!

Pozdrawiam

Układ mostkowy na TDA7294 nie powinien pracować przy obciążeniu poniżej 8 Ohm – patrz nota katalogowa producenta, strona 13. Wymianą transformatora na mocniejszy niczego nie poprawisz. Możesz, co najwyżej, przyspieszyć zgon scalaków.

No dobra, ale jakoś działa i to nawet z dobrym rezultatem. A przecież 150 W to za mało i czy zwiększająć moc tr. nie podniesie się moc wzmacniacza ? Mnie się wydaje ze tak !

Pozdrawiam

Czyli tak, jeżeli będe zamawiał to mam im napisać żeby zrobili 2x26V zamiast 2x24 ! A, jeżeli jeszcze można to ile bedzie po wyprostowaniu ? No a reszta bez zmian czyli 300VA ?!

Nie musisz zamawiac z ich sklepu internetowego tylko napisz maila i tam okresl jakie trafo chcesz i bedzie ok.

Ja mam tą wygode ,że zmalazłem u mie w mieście sklep gdzie nawiną transformator jaki tylko sie zechce.

A nie łatwiej odwinąć kilka zwojów z trafa?.Kształtujesz napięcie jak ci pasuje.
To najlepszy pomysł i bezgotówkowy :P .
pozdro

Powrót