• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

transformator

Reakcji
0
Znalazłem w domu transformator, który wymontowałem z niesprawnego radia. Chciałem go użyć do budowy zasilacza na lm350, ale jak sprawdzić czy on działa i jakie podaje napięcie ?

Wychodzą po dwa kable z 2 stron.

Zmierzyłem omomierzem i na stronie pierwotnej +/- 200 omów

a na stronie wtórnej +/- 1,1 om.

Podłączyłem żarówkę do transformatora i nie zaświeciła. Chciałem sprawdzić jakie podaje napięcie, ale mam uszkodzony miernik i nie pokazuje mi wartości wysokiego napięcia, a resztę podaje prawidłowo.

Podłącz do prądu od strony pierwotnej i zmierz napięcie na stronie wtórnej... Prościej się chyba nie da.

zalezy pod jakie uzwojenie wpiales ta zarówke ,zarowka swieci przy napieciu 230V,wiec jak masz po stronie wtorne np 24 V to Ci nie zaswieci,wystarczy ze sprawdzisz przejscie testerem diod czy jest przejscie pomiedzy koncem a poczatkiem uzwojenia zarowno wtornego jak i pierwotnego,jelsi takowe bedzie to masz sprawny transformator

misiek88 napisał:
zalezy pod jakie uzwojenie wpiales ta zarówke ,zarowka swieci przy napieciu 230V,wiec jak masz po stronie wtorne np 24 V to Ci nie zaswieci,wystarczy ze sprawdzisz przejscie testerem diod czy jest przejscie pomiedzy koncem a poczatkiem uzwojenia zarowno wtornego jak i pierwotnego,jelsi takowe bedzie to masz sprawny transformator

Przecież sprawdził omomierzem... z tym, że nie +/- oczywiście :)

Powrót