• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tranzystorki

• Autor wątku Autor wątku x44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

x44

Reakcji
0
Witam!!

Ostatnio zabrałem się za naprawianie wzmaka samochodowego....jestem amatorem...ale udalo mi sie wykryc spalone koncowki...to para tip3055 i tip2955! i teraz chcialbym sie dowiedziec jakie sa zamienniki tych tranzystorów. Poza tym jest jeszcze jeden element ktory jest totalnie ugotowany...IRFZ34A..podejrzewam ze to chyba jakis stabilizator?? ...sa jakies zamienniki??

Pozdrawiam!!!

No to masz spalona przetwornice i koncowke mocy.
Ale nie martw sie juz wiecej nic sie nie moglo spalic :)

Też kiedyś naprawiałem wzmacniacz na tych tranzystorach padło to samo co u ciebie
nie pamiętam oznaczeń zamienników ale zapłaciłem za jeden tranzystor koło 10-15 zł na wolumenie .

re

re

Heh...pociesza mnie wypowiedz Irka:) wlasnie tak zrobilem..zamowilem te trzy rzeczy...wyszlo jakies 16 zł! wstawie i wg. powinno chodzic:)

Pozdrawiam wszystkich!!

Wrzuć sobie IRFZ44N mają bodajże większy prąd. Nawiasem mówiąc to są FET, a nie MOSFET.

tip3055 tip2955 i IRFZ44 nie sa drogimi tranzystorami. A te ostatnie to na pewno MOSFET-y.
W przetwornicy na pewno siedza dwa IRFZ34 wiec trzeba je wymienic na dwa IRFZ44.

Powrót