• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tuba na stx30-200-4ae + WST300TP Wojtaq

Reakcji
0
Tuba powstała dzięki takero za co mu moge podziekowac bo to on mnie namowil
Głośnik:
głośnik to oczywiscie stx30-200-4ae ktory fajnie wyglada a jeszcze lepiej gra :wink:
Obudowa:
obudowa jest wg.projektu djbolo za co jemu tez dziekuje ze jest dobrym czlowiekiem i pozwolil ją klonować :wink:
płyty w środku tuby są grubosci 18mm a zewnątrz 20mm , oczywiście wiórówka
wszystko bylo skrecane i sklejane wikolem
obudowe skladalem sam i trwalo to kilka dni
Wrażenia:
tuba jest napędzana wzmacniaczem z Matronixa model WST300TP
po podlaczeniu najpierw czegos mi brakowalo ale teraz za kazdym razem jest jeszcze lepiej :wink: kolega uciekl podczas testu bo powiedzial ze juz go glowa boli a kolezanka skakała na stołku :lol:
przy cichym słuchaniu to nikt nie wie co tuba moze pokazac ale po podkreceniu to robi naprawe ładne wrażenie :wink:
musze przyznać ze jest to bardzo dobra konstrukcja tylko nie polecam składać jej samemu bo a płytami ciętymi pod kątem niekiedy jest problem ponieważ przydałąby sie druga osoba której ja nie miałem..
Koszty:
głośnik - kupilem go na stronce 139zl + przesylka
wzmacniacz - tez na stronce 320 + 20zl paliwo na dojazd
wkręty - miałem
wikol - miałem
płyta - miałem
rączki + terminal - 30zł
Na zakończenie moge powiedziec ze za te pięniądze to naprawde warto bo tuba potrafi zrobić ładny masażyk....
i jeszcze foteczki

wiecej fot by sie przydalo:P no i jakies wykonczenie moze?:>
ogolnie fajna zabaweczka;]

Jeśli to stoi w tym pokoju, który wydaje się niezbyt wielki to gratuluje poczucia homoru. Jakoś nie widze sensu montawania takiego subwoofera w takim pokoju. Chyba że to ma być jakiś sprzęt estradowy, wstawiony do pokoju na potrzeby testów. Ciekawa konstrukcja, organalnosć jest w cenie. Wykończ jakimś kocykiem i będzie już wszystko good. WIĘCEJ FOTEK PROSZE

P.S. Na jakiego grzyba ci terminal skoro masz wzmacniacz?

zook napisał:
P.S. Na jakiego grzyba ci terminal skoro masz wzmacniacz?
wzmacniacz nie jest wbudowany tylko bedzie stal obok..
gra w tym pokoju i niekiedy w samochodzie ale bedzie grala na weselu ... :wink:
oczywiscie bedzie wykonczenie czarnym kocykiem
wiecej fotek jak odrobie sie z czasem tzn dzis lub jutro :wink:

jak to gra w wozie ?
bo teoria mówi że bardzo wysoko , bez zejścia i baardzo kierunkowo...

wojtaq napisał/a:
niekiedy w samochodzie

Lol:D Tak na serio ?
całkiem serio tylko wzmak ma za malo watów :sad:

jak to gra w wozie ?
bo teoria mówi że bardzo wysoko , bez zejścia i baardzo kierunkowo...
w samochodzie gra dość ładnie i oczywiscie inaczej niz w domu z powodu cięcia przy innych czestotliwosciach ..gdy w domu jest ladny bass to w samochodzie go nie ma i na odwrot....jeszcze usztywnie scianki i bede sprawdzal dalej :wink:
kilka fot

No to zorwiałeś moje wątpliwości, ale ja nadal gratuluje poczucia humoru. Z uwagi na stosowanie takiej konstrukcji w aucie. Próbowałes odsłuchów z większej odległośći?

odsłuchy na większej odległości dopiero będą ponieważ musze jeszcze kilka rzeczy poprawić żeby juz wszystko bylo na 100000% tak jak ma być

Boziu kochany ileś ty tam wkrętów nawalił !! Nie mów, że trzeba do składania tego pomoc bo sam dwie takie poskładałem i nie było problemów ;]

dragon napisał:
Boziu kochany ileś ty tam wkrętów nawalił !! Nie mów, że trzeba do składania tego pomoc bo sam dwie takie poskładałem i nie było problemów ;]

ja oczywiscie skladalem tez sam ale pogadac zawsze z kims jest lepiej a ja moglem tylko rozmawiac z płytami ..... :lol:

Witam! Bardzo ładnie ! Kiedys czytalem wypowiedzi typu: tuba w domu nie działa,tuba sie nie nadaje,nie bedzie słychac basu itp itd.Zdenerwowałem sie i postanowiłem zbudować subwofer tubowy aby sie przekonać co potrafi.Zbudowałem EQTOM 2.30.W środku siedzą 2 X GDN32-150-8-SC.Na początku były GDN32-150-4-SC ale niestety nie wytzrymały 600W :twisted: i sie spaliły,zregenerowałem je montując cewki 8ohm.Teraz jest wszytko ok.Jak zapuszcze kawałki do testowania suba z podbitymy 30hz na +20dB to 3 piętra wyzej(mieszkam w bloku 15 letnim) w kuchni w szafce dzwoniły szklanki,sąsiadko z naprzeciwka z początku nie wiedziała co sie dzieje.Szyby w oknach wpadały w rezonans,jak wyszedlem na balkon to okna od mojego pokoju hałasowały jak by ktos w nie od srodka udezał, nie wspomne o drzwiach na klatce.To tyle z dB dragu,pora na brzmienie,tuba gra bardzo szybko nic nie muli nawet kawałki po 35hz.Narazie tuba jest nie skończona.I niemam na razie chęci tego pudla ruszac ( 400L i ok 70kg :twisted: ) Pozdrawiam!

Podzielam opinię kolegi bociek14, może nie aż do końca ale w dużym stopniu.
Kierunkowość,w typowym pokoju to mit,ciśnienie ładnie się rozkłada i gdzie bym nie stanął bas jest równomierny.Duże plusy to faktycznie szybkość,dokładność brzmienia.A że przy okazji można stwarzać piekielne natęrzenia,uznajmy to jako bonus niekoniecznie ważny w domowych warunkach.
Ogólnie o konstrukcji,jak dla mnie ma jedną wadę,zbyt nisko nie schodzi.Z tego co pamiętam to poniżej 50Hz jest ostry spadek.No alę mogę źle pamiętać :roll:
Sam swego czasu miałem chęć ją wykonać lecz zniechęciła mnie charakterystyka bo w swoim starym łbie jakoś sobie tak zakodowałem że sub musi miec przy F0 choć 40Hz.

Jedyny problem zrozumienia tych konstrukcji to fakt że za cholere nikt nie jest w stanie słowami określić jak to gra.I stąd poniekąd powstają różne mity typu "z tego to w domu basu nie będzie".Guzik prawda :razz:

Jak dla mnie jedyna zaporowa rzecz w subach tubowych to ich rozmiary. Ogolnie bardzo jestem ciekaw jak to gra.

Jak masz zamiar tym grać na dużej sali to nie pograsz dostatecznie głośno, dwie sztuki by mogły już "pogadać".

Jak masz zamiar tym grać na dużej sali to nie pograsz dostatecznie głośno, dwie sztuki by mogły już "pogadać".
na sali bede miał
tube + wst300tp
moje kolumny na Tonsilach + Pioneer SA-760
sub z samochodu Pioneer + sub INFINITY REF 1240W pod Pioneerem A202
wiecej sprzetu niestety nie znalazłem
to fotka suba Pionnera:

Oj,troszkę trudno będzie tą "zbieranine" zgrać,a szczególnie tego typa z samochodu.Ciekawie to to nie wyjdzie.

Oj,troszkę trudno będzie tą "zbieranine" zgrać,a szczególnie tego typa z samochodu.Ciekawie to to nie wyjdzie.
dlatego pojade tam odpowiednio wczesniej po to aby zobaczyc jak to wogole wszystko wyjdzie

[ Dodano: 2006-12-31, 11:49 ]
obita kocem :

zdjecia slabej jakosci ale cos tam widac :razz:

Powrót