• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tuner DENON TU-280

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witam, posiadam tuner radiowy marki DENON, model TU-280. Nie wnikam jakiej klasy to sprzęt, ważne, że grosze mnie kosztował. Fajnie i czysto odbiera fale - to sie chwali.

Jest sprawny, wszystko działa poprawnie, jednak jedna rzecz mnie denerwuje. Jest WYŁĄCZONY, a buczy .. W dzień tego nie słychać, ale w nocy strasznie przeszkadza - usnąć się nie da ( a mnie tykający zegar nie przeszkadza ). Nie wiem co buczy, pewnie trafo, pewny nie jestem - nie otwierałem go. Z tyłu tunera nie ma żadnego wejścia na mase.

Nie chce nic grzebać, bo jeszcze mi obierać fale przestanie i tyle narobie ;)

Jeszcze jedna rzecz - gdy się zbliżę do niego, to jakość sygnału się pogarsza :mrgreen:

W czym leży problem?

Aha, orginalnie tuner ma pilot - ja go nie mam, więc trafo czuwania jest, zresztą włącznik ma na switchu.

Pozdrawiam :)

Witam.
Może go po prostu wyłączaj z prądu na noc :wink: Z tego co napisałeś wynika, że w dzień ci nie przeszkadza. A tak serio to sprawdź trafo stand-by, pewnie jest luźne, lub ma luźne uzwojenia.
Jeszcze jedna rzecz - gdy się zbliżę do niego, to jakość sygnału się pogarsza :mrgreen:

W czym leży problem?
Masz antenę zewnętrzną czy wewnętrzną?

nie pozostaje CI nic innego jak zdjac pokrywe obudowy i zlokalizowac zrodlo buczenia najprawdopodbniej bedzie tak jak piszesz jeden z transformatorow,zazwyczaj powodem buczenia trafa jest jego poluzowanie sie w obudowie badz przegrzewanie

To na pewno luźne trafo, w moim tunerze jest to samo, ale buczenie aż tak nie dokucza. Zdejmij obudowę i zobacz czy przypadkiem śrubka mocowania trafa nie jest poluzowana. Ewentualnie między obudowę a trafo możesz dać gumowe tulejki, które nieco stłumią drgania.
Jeśli jednak buczenie pochodzi od luźnych zwojów to niestety niewiele da się zrobić. Można tylko wymienić trafo na nowe.

Powrót