• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Tutorial] Logo/plakietka na kolumny

• Autor wątku Autor wątku gi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gi

Reakcji
0
Poniżej macie łatwy i tani sposób na stworzenie własnych plakietek/logo na kolumny diy.

Można tym sposobem zrobić właściwie wszystko co wymaga "wygrawerowania" napisu na mosiądzu/miedzi/pokrewnych (wizytówki, plakietki na drzwi/biurko, etc).

Bierzemy płaskownik mosiężny (tutaj 2mm grubości kupiony za 8zł) i piłe:
img2001y.jpg

Odcinamy potrzebny nam kawałek:
img2002ew.jpg

Oczyszczamy z nalepek etc:
img2005pw.jpg

Szlifujemy oczyszczony kawałek papierem ściernym P220, papier prowadzimy z prawej do lewej dzięki czemu otrzymamy efekt "szczotkowania":
img2006u.jpg

Wyszlifowany kawałek oczyszczamy najpierw rozpuszczalnikiem/zmywaczem do paznokci, a potem płynem do mycia naczyń. Po tym zabiegu staramy się nie dotykać płaskich powierzchni:
img2007ft.jpg

Umyty kawałek mosiądzu oraz wydrukowany w odbiciu lustrzanym napis:
img2010rz.jpg

Kartkę z napisem układamy tonerem do dołu w miejscu, w którym chcemy by się on znalazł na plakietce, po czym rozgrzanym do maksymalnej temperatury żelazkiem dotykamy na jednym końcu papieru. Po chwili powinien się przykleić i nie będzie już zmieniał pozycji gdy przejedziemy resztę żelazkiem.
img2017b.jpg

Przykrywamy plakietke z przylepionym papierem szmatką i prasujemy z dość sporym naciskiem jakieś 5 minut:
img2013mu.jpg

Wrzucamy wyprasowaną plakietkę do gorącej wody z płynem do mycia naczyń:
img2019z.jpg

Gdy papier zmięknie zaczynamy go "rolować":
img2021tf.jpg
img2022y.jpg

By uniknąć wytrawienia w miejscach nie zasłonionych tonerem używamy markera olejowego lub lakieru do paznokci (najlepiej ze dwie warstwy, ogólnie ma być dokładnie, tutaj na szybko):
img2023o.jpg
img2026x.jpg

Bierzemy wytrawiacz B327 (można użyć również chlorku żelaza) i wsypujemy do słoika (tutaj słoik ma 300ml):
img2025au.jpg

Zalewamy wodą (gorąca woda z kranu) 50ml, wrzucamy plakietkę i wkładamy słoik do kąpieli wodnej z wrzątkiem z czajnika:
img2030f.jpg

Zostawiamy na jakieś 15 minut (zależu od ilości wytrawiacza, temperatury etc więc trzeba poeksperymentować), ja niestety zostawiłem na 25 minut, stąd lekkie podtrawienia ;-) :
img2031t.jpg

Oczyszczamy rozpuszczalnikiem:
img2032jn.jpg
img2033ys.jpg

Na koniec szlifujemy znowu z prawej do lewej by uzyskać w miarę jednolitą "szczotkowaną" powierzchnię:
img2034at.jpg

Mosiądz można również super wypolerować, więc można uzyskać efekt lustra przy pomocy pasty lekkościernej. Można również nadać jakiś kształt naszej plakietce:
44395576.jpg

Całość warto zabezpieczyć lakierem na koniec.

Aha w tutorialu użyłem zwykłego papieru do wydruku, najlepiej by było użyć papieru kredowego. Ważne jest również by wydruk był wykonany na drukarce laserowej o jak największym "zaczernieniu", można również użyć xero.

Mam nadzieję, że komuś się przyda.

Ostatnia edycja:
Dobry pomysł, fajny tutorial - na pewno wielu użytkownikom się przyda.

Nie wiedziałem, że B327 nadtrawia również mosiądz - dobrze wiedzieć.

Pozdrawiam

No właśnie, B327 trawi też inne metale/stopy metali, np. aluminium?

Odnośnie już wytrawionych napisów - wydaje mi się, że lepiej by to wyglądało (lepsza czytelność) gdybyś to wysmarował jakąś bejcą lub farbą wodorozcieńczalną, tak, żeby weszła w zagłębienia. Pozostał by tylko nadmiar, który można wyczyścić szmatką, aby przywrócić "blask" powierzchni metalu :). Ewentualnie, żeby się nie babrać z farbą, można zamalować napis ołówkiem i nadmiar zetrzeć, albo skruszyć trochę grafitu i wetrzeć w napis szmatką.

No właśnie, B327 trawi też inne metale/stopy metali, np. aluminium?

Odnośnie już wytrawionych napisów - wydaje mi się, że lepiej by to wyglądało (lepsza czytelność) gdybyś to wysmarował jakąś bejcą lub farbą wodorozcieńczalną, tak, żeby weszła w zagłębienia. Pozostał by tylko nadmiar, który można wyczyścić szmatką, aby przywrócić "blask" powierzchni metalu :). Ewentualnie, żeby się nie babrać z farbą, można zamalować napis ołówkiem i nadmiar zetrzeć, albo skruszyć trochę grafitu i wetrzeć w napis szmatką.

Nawet planuje tak zrobić finalnie, choć to zależy od tego co kto chce osiągnąć ;-)

Bez farby też wygląda ok :-)

Aha B327 nie wytrawi ci aluminium, wszelkie stopy miedzi powinien ugryźć.

Jak głębokie są te wytrawione miejsca? Może dałoby się jakimś rzadkim tuszem/farbą zaczernić te rowki?

o qr... rozwaliles system! :D

myslalem o nanoszeniu napisu termotransferem, ale nie o jego wytrawieniu! :D

w takim razie mam na to pomysl ktory trzeba przetestowac
przygotowana blache polakierowac. dopiero taka blache dac na laser. obrys wyciac a napis grawerowac plytko (gleboki grawer nie wychodzi za ciekawie). to dopiero wytrawic, pomalowac napis, wyczyscic i znowu bezbarwnym...

musze z kolega pogadac ;)

Lepsze jest piaskowanie ;) folia, i piasek ;P

Widziałem gdzieś filmik jak koleś na jakimś szkle piaskował sobie smoka .... wyciał z folii wzór nakleił do baniaka wsypał piasek i zalał wodą ;P tak by woda z piaskiem swobodnie przelewała się z prowizorycznego lejka ;) nabierał tą wodę i z wysokości puszczał na przedmiot obrabiany ;) po jakimś czasie odkleił folię i miał gotowe.... jak znajdę to wrzucę linka ;)

Jak głębokie są te wytrawione miejsca? Może dałoby się jakimś rzadkim tuszem/farbą zaczernić te rowki?

Da rade je zachaczyć całkiem porządnie paznokciem, farbą zalać da radę bez problemu.

Zostawisz na dłużej w wytrawiaczu (trzeba by porządnie zabezpieczyć resztę) to będą głębsze.

o qr... rozwaliles system! :D

myslalem o nanoszeniu napisu termotransferem, ale nie o jego wytrawieniu! :D

w takim razie mam na to pomysl ktory trzeba przetestowac
przygotowana blache polakierowac. dopiero taka blache dac na laser. obrys wyciac a napis grawerowac plytko (gleboki grawer nie wychodzi za ciekawie). to dopiero wytrawic, pomalowac napis, wyczyscic i znowu bezbarwnym...

musze z kolega pogadac ;)

Laser nie zaszkodzi lakierowi ? Pomysł dobry, z tym że nie do zrobienia w domu a o to tu chodziło by było łatwo/tanio/szybko ;-)

Lepsze jest piaskowanie ;) folia, i piasek ;P

Widziałem gdzieś filmik jak koleś na jakimś szkle piaskował sobie smoka .... wyciał z folii wzór nakleił do baniaka wsypał piasek i zalał wodą ;P tak by woda z piaskiem swobodnie przelewała się z prowizorycznego lejka ;) nabierał tą wodę i z wysokości puszczał na przedmiot obrabiany ;) po jakimś czasie odkleił folię i miał gotowe.... jak znajdę to wrzucę linka ;)

Tak jak wyżej, dużo trudniejsze do zrobienia choć efekt pewnie wyszedł by super :-)

Dobra a czym wytrawie aluminium?
Mam ciekawy pomysł aby wykorzystać ten pomysł do nadtrawienia napisów i oznaczeń na aluminiowej blasze o grubości 5mm którą zamierzam wykorzystać jako front do wzmacniacza. Myślę że to będzie lepsze i trwalsze niż napisy z termotransferu pod lakierem. Co wy na to?

pamietam ze trawilem alu w chlorku zelaza... ale to byla tylko zabawa - poprostu wsadzilem odpad
nie wiem czy to ladnie wytrawi

jest specjalny preparat na allegro - ale cena zabija
mysle ze czarna farba + szlif na twardym klocku

Powrót