• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TVM ARZ6604 vs STX GDS-17-80-4-SE na gitare i wokal

Reakcji
0
Witam. Skladam wlasnie 2 "piece" na proby: jeden do wokalu, drugi do gitary. Z zalozenia mialy byc na ARZach, ale wlasnie zobaczylem ta estradowke STXa i zastanawiam sie nad uzyciem jej. W zwiazku z tym moje pytanie: ktory bedzie lepszy i dlaczego? Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie! :)

ten STX jest kiepski duzo lepszy jest 22-120-4SE ma większy SPL i lepsze pasmo. co do porówania STX/ARZ to zalezy ARZ ma większy SPL ale mniejszą moc - STX za to ma gorsze pasmo od góry ale znowu lepszy bas.... ja bym jednak dał tesle

Z tego co mi wiadomo to te Tesle są wręcz stworzone do takich zastosowań i swietnie spisują się w zestawach do wokalu.

Jako że gitara pracuje w podobnym paśmie co wokal to bedzie świetnie. Wrzuć je w ob zamkniete będziesz miał troche bardziej mięsisty dźwięk (coś a'la kol Marshall'a) niż w obudowie "trzy-czwarte" (to taka "prawie zamknięta").

Powodzenia

...a może Alphard HWC8-12MA300, jakość nie powala, ale do gitary wydaje mi się, że jest dosyć dobry, a Tesla może okazać się za słaba. Kiedyś zrobiłem piec na czterech podobnych do Tesli głośnikach i 2xTDA1514 zabiło je.

podobnych do tesli... podbnych.
moja tesla arz 6608 wytrzymuje lm 3886 na maxa,czyli jakies 60 W.i to przez dluzszy czas.

no tak nie były to Tesle, ale przy przesterowanej gitarze to ta Tesla na pewno nie wytrzyma 60W. Po drugie Tesla ma 91dB - to trochę mało jak na próby, nawet przy 60W. Alfred ma (wg producenta) 98dB a poza tym wytrzyma więcej. Ja mam go podłączonego pod TDA7294 przy +-38V, a gitarę lubię mocono przesterowaną i jeszcze mi się nie udało go spalić :)
Nie będę bronił za wszelką cenę tego głośnika, ale wydaje mi się że na próby jest lepszy, a Tesla idelna do grania w domu.

Alfred ma (wg producenta) 98dB a poza tym wytrzyma więcej.
No,no jak odejmiesz 10db to sie zgodze ;] Kiedys nawet ktos cos pisal o tym alfredzie na forum ze to nic specialnego ;]

kiedyś robiłem paczkę do gitary na tym alfredzie...
jak on ma 98dB to arz ma 105 ;]
ventor, nie patrz tak ślepo w te cyferki co je alphard podaje ;]

... dlatego napisałem, że 98dB według producenta a nie według mnie, ale wystarczy spojrzeć na charakterystykę w zamkniętej 45l i symulacje na stronie www.alphard.pl. Widać, że się zgadza, więc dlaczego sądzić, że nie są prawdziwe? Żałuję, że nie mam mikrofonu, bo bym go zmierzył, ale mam JIG-a i postaram sie jeszcze dzisiaj zmierzyć TiS - zobaczymy ile prawdy jest w tym co podaje Alphard.
No,no jak odejmiesz 10db to sie zgodze ;] Kiedys nawet ktos cos pisal o tym alfredzie na forum ze to nic specialnego ;]
.. czyli tylko na podstawie tego stwierdzasz że 10 dB mniej? czy może mierzyłeś ten głośnik? poza tym może konkretniej - kto i co?, bo teraz ja piszę, że nie jest taki zły i za pół roku ktoś powie: "ktoś kiedyś pisał, że nie jest taki zły" :P

kiedyś robiłem paczkę do gitary na tym alfredzie...
jak on ma 98dB to arz ma 105 ;]
.. a robiłeś na Tesli? ... ja też nie, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi że nie wytrzyma 50W przesterowanej gitary, a to i tak byłoby za mało na próby. Tonsil kiedyś robił (może nadal robi) takie małe picyki 50W z czterema głośnikami, każdy 101dB, czyli teoretycznie 107dB - na próbach ledwo wyrabiał.

Tonsil kiedyś robił (może nadal robi) takie małe picyki 50W z czterema głośnikami, każdy 101dB, czyli teoretycznie 107dB - na próbach ledwo wyrabiał.

Nie wiem dokładnei co to za model, mamy na probach piecyk Tonsila 2x GD 30/30 i spokojnie daje rade. Do innego piecyka gitarowego wcisnelismy 2 szt tonsil GDS 30/30 i tez spoko, wytrzymywały granie na przesterze, i brzmiały całkiem przyzwoicie (no chyba ze ktos chce miec za pare zł brzmienie Marshala, wtedy bedzie nieco rozczarowany).

1) tesla ma jakieś 94dB
2) wytrzyma jakieś 40-50W
3) było kilka piecyków na 4xARZ i ludzie sobie baardzo chwalili (np Tremolo)
4) ten alphard całkiem ładnie gra i sprawdza się w roli gitarowca
5) alphard ma SPL koło 90dB
6) wytrzyma max 50W

Taki maly do gry w domu i się fajnie spełniła w tej roli...
cały czas właśnie próbuję przekonać wszystkich, że Tesla do domu jest dobra, ale na próby się nie nadaje, bo jest za słaba.

Poniżej pomiary Alpierda:

Zastanawia mnie duży Vas, ale może to wina nieprawidłowo policzonej powierzchni membrany - wziąłem 517cm^2 ze strony, a jak mierzyłem z połową zawieszenie to wyszło 490 - może oni liczą rzeczywisą powierzchnię membrany (stożka, a nie koła).

... i piecyk Tonsila, o którym mówiłem wcześniej, ale wersja dwu głośnikowa, bo nie mołem znaleźć innego zdjęcia:

powierzchnie membrany liczy się jako powierzchnie tłoka czyli koła - im w pomiarach podasz większą powierzchnie membrany tym wyjdzie ci wiekszy SPL.... są 3 szkoły odnośmie powierzchni membrany

najbardziej rygorystyczna to sama membrana (tak podaje STX)
średnia - membrana i 1/3 zawieszeń (chyba w miare logiczna niby zawieszenie tez coś tam promieniuje (tu zakładamy że 3x mniej efektywnie niz membrana)
no i wreszcie membrana + 1/2 zawieszeń tu mamy troche zawyzony SPL

generalnie rozbierzności niesą duze (+-1dB względen membrana +1/3zawieszeń)

jak widać alpierd wzioł membrane i załe zawieszenia :P (tak żeby być orginalnym i zyskać ze 3dB względem STX'a ale że nadal było malo to dodał z kosmosu dodatkowe 8 :D

... na to faktycznie chyba macie rację, bo jeżeli do tego wszystkiego dodać, że Alfred kosztuje około 50zł, a Tesla 25zł, to lepiej kupić nawet dwie Tesle i na pewno wytrzymają większą moc i będą miały większy SPL, a na próby dwie ARZ-tki w zupełności wystarczą.

takero, parametry prawdziwe, te które zmierzyłem

P.S. Sprzedam tanio głośnik gitarowy Alphard HWC8-12MA300 :)

Ja swojego czasu zrobilem wynalazek gitarowy na 8szt arz. Mialo byc na maksa tanio, no i bylo. W poprzednim piecu wzmacniacz o nazwie "Armagedon" spalil 4x12". No i czlowiek byl bardzo zadowolony z tych arztow.

Załączniki

• 15-11-05_1301.jpg
    15-11-05_1301.jpg
    23.2 KB · Wyświetleń: 0
Powrót