• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tweeter 8 ohm do car audio ?

Reakcji
0
Witam,zauważyłem ze niektóre zestawy głosnikowe car audio maja tweeter 8 ohm a woofer 4 ohm,rozumiem ze taki zabieg powoduje mniejszą skutecznosć tweetera.Mam takie tweetery oryginalne z Volvo i mają właśnie 8 ohm,zastanawiam sie czy po zmianie z 4 ohm troszke beda mniej natarczywe lub ciszej zagrają ??

far77 napisał:
niektóre zestawy głosnikowe car audio maja tweeter 8 ohm
które? podasz przykład bo się chyba jeszcze nie spotkałem z takim. albo nie pamiętam.
far77 napisał:
zastanawiam sie czy po zmianie z 4 ohm troszke beda mniej natarczywe lub ciszej zagrają ??
to czy zagrają ciszej zależy od ich skuteczności a to czy mniej natarczywie od ich brzmienia

Oryginalne zestawy Volvo i dynaudio

[ Dodano: 2010-03-21, 12:53 ]
Ew szukam osoby która pomoże w przerobieniu oryginalnej zwrotnicy od GMS 1602 w celu uspokojenia tweetera :wink: lub zlecić taka przeróbke zwrotnicy odpłatnie.

lklukasz napisał:
które? podasz przykład bo się chyba jeszcze nie spotkałem z takim. albo nie pamiętam.
vw golf 5 ma glosniki 8ohm spiete rownolegle - wczoraj wyciagalismy ;)

stosuja wysokotonowke 8ohm w samochodzie dostarczamy jej troche mniej mocy niz do woofera. dlatego potrzebujemy odrobine wiecej efektywnosci...
sam tak zrobilem w przypadku peerlessow (NDT-53 + C165IP) a i tak musialem przyciszac tweetera :P

Powrót