• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tweeter+filc

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,

kiedyś widziałem na seryjnym tweeterze z opla naklejone filc lub coś podobnego na magnesie.

Zastanawiam się w jakim celu to zrobili, czy spowoduje to uspokojenie tweetera?
Pytam bo mój tweeter rainbowa cos mnie zaczyna męczyc nieco i chciałem go nieco zmiękczyć. Ma to jakiś sens?

mój sprzęt: radio kdc 7024m+xm6020+rainbow slg 265

ten filc na magnesie ma za zadanie tlumienie drgan... glosnika o plastiki spowodowane drganiami woofera :P

filc lub inny material tlumiacy mozesz zastosowac ale pod kopolke
czyli musisz rozebrac glosnik i na gorny nabiegunnik przykleic troche materialu tlumiacego (o ile juz tam czegos niema)

dzięki za wyjaśnienia, z tego co piszecie niewiele się zmieni.
Pozostaje zmiana syków na coś lepszego.

.... właśnie odkryłem że po wyłączeniu loudnes'a w radiu zrobiło się na górze miękko i całkiem miło... no szok, róznica jest duża.....

Dopiero teraz rozumiem dlaczego niektórzy słuchają na ustawieniach zerowych/flat...

Tak się wtrącę, najgorzej się przyzwyczaić, później słuchając na flacie stosując jakiekolwiek podbicia słyszy się tą nienaturalność dźwięku i z nich... rezygnuje.

Powrót