• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tweetery

Reakcji
0
Witam , mam na imię Dawid i proszę o poradę w doborze tweeterów

Radio: CDA-9813
Wzmaki: XM-5540F/4CH i XM-5520/2CH
Sub: MDS08
Przód: R6A

Drzwi wytłumione na panelach.

Miałem na przodzie mix tzn. wofery r6a + zwrotnica i tweetery z pb-es6c . Uszkodził mi się jeden z tweeterów no i teraz szukam czegoś w zamian.

Taki mam zamysł:
Sub + XM-5520 w mostku i ciety z radia
Przód XM-5540F 1 i 2 CH pod dls/y na LPF wzmacniacza , 3 i 4 CH pod tweetry na HPF wzmacniacza

Tweetery jakie mnie zainteresowały :
-Seas H1396
-Peerless NDT-53
-Proa simplex 25
-Sinsulive Neo 25 / neo 28
-Helix HXS-1

Czy wymienione tweetery mogę podpiąć bezpośrednia na wzmacniacz jeśli ustawie go na HPF (nie wiem na ile jest ustawione to odcięcie w tym wzmacniaczu), czy może ciąć na radiu wszystko ? Nie chcę spalić niczego. Ndt-53 mają 8 Ohm ale wyczytałem że nie powinno to mieć większego wpływu na jakość .

Proszę o inne sugestie ?

Pozdr
Dawid

Radio umożliwia zrobienie podziału aktywnego.
U dołu radia masz przełącznik. Musisz go przestawić na opcję "3way" i zresetować radio(np. odłączyć zasilanie).
Wtedy front robi za sygnał do tweeterów, a rear dla wooferów.

R6A szczerze mówiąc nie nadaje się do 2way, chyba, że nisko ciętego, a do tego to już trzeba drogiego tweetera.

Inna opcja to użycie jakiegoś 2-3" tang banda ;)

o ile podział na radiu jest jasny :mrgreen: , to zmartwiłeś mnie tym tang bandem w sensie że co ? Pod R6A żaden z tych tweeterów się nie nada ? Ni ciut ? Chyba nie są aż takie ble ?

lklukasz napisał:
to ja do nisko ciętego dls-a zaproponuję tec sq3
na początku myślałem że do 3-way ale on ma pasmo 300-15.000 Hz także zamiast tych tweeterów sugerujesz ? Ciekawe one są ? Rozumiem że miałeś z nimi do czynienia ?

Przepraszam ale jestem Noob-em :P

[ Dodano: 2009-12-30, 22:09 ]
Przy okazji może ktoś mi objaśnić ustawienie EQ w Alpine CDA-9813 na foto opis ;)

smokatsu84, tak miałem, wg mnie jest rewelacyjny. A cena 329zł jeszcze nie odstrasza. Tego nie słuchałem samego na górze za to słuchałem microprecision 5.8 i powiem ci, że naprawdę to grało. To tego mógł byś sobie dokupić kiedyś jakiś tańszy lepszy tweeter np tego helixa który poradzi sobie spokojnie z górnym pasmem i wyciąć go wysoko.
Jak połączysz swój woofer z którymś z tweeterów które wymieniłeś to będzie ci brakować środka. Wszystkie mają fs>1100hz więc trzeba je wysoko ciąć. Ty musisz mieć tweeter z niskim fs 600-700, nisko go wytniesz a on poradzi sobie ze średnimi tonami. Ale takie niestety już kosztują.

smokatsu84, kolego a możesz określić swój budżet?
no i chyba ten sinuslive nie bardzo pasuje do pozostałych wymienionych przez ciebie.

no powinny być na samym końcu podczas wymieniania :D
budżet hmm 300 ziko najlepiej uzywki, generalnie to chciałbym zachować równowagę miedzy klockami wiadomo

A co powiecie na Adrian Audio A25.g ?

[ Dodano: 2010-01-05, 09:47 ]
Andrian audio poszły :neutral: zakupiłem seasy zobaczymy co z tego bedzie

pozdr

ok mam już wszystko podpięte i wstępnie po pocięte :hyhy:

* Zwrotnica: Zrobiłem ją bez L-pad-a, troche babrania z lutowanie ale jest ok, działa :hyhy:

* Tweetery: miały być w słupkach lub w trójkątach ale niestety z braku czasu nie dałem rady i mam je zamontowane w deskę :/ ale po wstępnych odsłuchach (amatorskie ucho) zanim wszystko pochowałem nie odczułem wyraźnej różnicy kiedy tweeter patrzył na mnie albo jak był w desce i patrzył w górę

Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w odsłuchach , ale w stosunku do zestawu PB jest mega dobrze (mowa o tweeterach) te Seas-y naprawdę są delikatne i detaliczne (jak dla mnie) , niektóre utwory raczą mnie nowymi szczegółami (oczywiście na postoju) ;)

Jeśli chodzi o samą zwrotnice z zestawu PB to to jest jakaś KPINA ! Polecam wszystkim zrobić najprostszą zwrotkę z poprawnym kondkiem i cewka . Bardzo się zdziwiłem w różnicy pracy tweetera z tego zestawu na mojej zwrotce w stosunku do ori zwrotki. Wydaje mi się że te wszystkie zwrotnice z z zestawów do 500-600 to są do D...y :wstyd:

* R6A dostały trochę więcej watów i konkretnie kąsają po nogawkach (ale chętnie przyjęłyby więcej)
* Mds-a wyciąłem na radiu (R6a również) i gra bomba, w stosunku do LPF na sony XM ewidentna poprawa na plus. Bas jest punktowy i wystarczający jak dla mnie.

To są moje odczucia (laik z małym doświadczeniem). Chętnie posłuchałbym opinii osób bardziej doświadczonych z czystej ciekawości czy nie mam upośledzonego słuchu :rotfl:

Pozdr

smokatsu84 napisał:
po wstępnych odsłuchach (amatorskie ucho) zanim wszystko pochowałem nie odczułem wyraźnej różnicy kiedy tweeter patrzył na mnie albo jak był w desce i patrzył w górę
dzwiek sie odbija od szyby

smokatsu84 napisał:
Wydaje mi się że te wszystkie zwrotnice z z zestawów do 500-600 to są do D...y :wstyd:
nawet i w drozszych nie ma pozadnych zwrotnic :P

smokatsu84 napisał:
nie odczułem wyraźnej różnicy w zestawieniu Tweeter w szybę/tweeter na mnie
bo pewnie szyba jest pod takim katem ze idealnie odbija sie na ciebie ;)

bardzo wygodne bo glosnika nie widac a dobrze gra ;)

Powrót