• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

U dimension el comp 6 jaki wzmacniacz

• Autor wątku Autor wątku sasik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Cześć wszystkim! Specjalnie założyłem tutaj konto żeby się doradzić w mojej kontentej sprawie. Nigdzie nie mogę znaleźć normalnej odpowiedzi... ;/
Otóż posiadam głośniki u dimension el comp 6. Drzwi wygłoszone matami butylowymi+dekarka, boczki również pianka są wygłoszone. Jednostka to Alpine CDA 9812RB.
Chciałbym się dowiedzieć jaki dobrać do nich wzmacniacz? Czytałem o xm4045, alpine v12, alpine 3555. Sam nie potrafię do tego dojść, a nie chcę też się zawieźć. Cena jaką chcę przeznaczyć na piecyk to do 300zł.
pozdrawiam serdecznie.

cokolwiek nie kupisz to i tak bedzie dobrze
to sa budzetowe glosniki i nie ma co sie zamartwiac wzmacniaczem

kup to co ci pasuje i ciesz sie brzmieniem
jak sie znudzi to wtedy bedziesz wybrzydzal i wybieral ;)

okej. a jest jeszcze taka kwestia. po przekroczeniu pewnej granicy glosniki wysokotonowe i woofery zaczynaja harczec i trzeczec. jak bedzie piecyk to nadal bedzie to samo sie dzialo?

nie
to zjawisko to przesterowanie koncowki mocy w radiu
dzieje sie tak jak chcemy za duzo wycisnac ze wzmacniacza

na wzmacniaczu oczywiscie tez da sie to osiagnac, ale na duzo wiekszym poziomie glosnosci :p
do codziennego glosnego sluchania bedzie duzo lepiej ;)

aha - tylko wylacz loudness i podbicia tonow

super... w koncu jakies konkrety :) mysle zeby kupic ten xm 4045, ciekawi mnie tez to czy te 40rms zrobi taka robote :P

no to moje radio niby ma 15-20W rms. prawdopodobnie kupie ten 4045 no chyba, ze macie jakies ciekawe propozcyje tak do 300zl :)

W jakim celu szukasz 4 kanałówki do zestaw na przód? nie lepiej lepszą, mocniejszą dwukanałowę?

poszukuje czterokanalowki bo w bagazniku mam suba jeszcze do tego zestawu z przodu :)

A może coś ze stajni Alpine? Zwróć uwagę że w tym sony nie masz regulowanych filtrów.

Klasycznie na początek garść informacji.

FAQ Nazara.

Dalej może zdradzisz cóż to subiszcze masz w bagajniku.

Przejrzyj dokładnie instalacje.

Po 2/3 bedziesz widział kto odwalił fuszerkę.

Czytaj i szukaj info.

A może coś ze stajni Alpine? Zwróć uwagę że w tym sony nie masz regulowanych filtrów.

Mam El Comp i trzeba go podciac od dolu wiec filtr aktywny jest niezbedny. Grajac pelnym pasmem bardzo szybko kończy sie mid-woofer a przycięcie delikatnie poszerza scene.

Ta moja alpinka ma LPF i HPF. Jeżeli chodzi o filtr aktywny to dolnoprzepustowy, tak? Nie znam się tak bardzo na tym :) Czytałem,szukałem jeszcze alpine v12, ale też nie wiem który model dobrze by się spisywał ;/

faktycznie, nie doczytalem...

cala seria v12 jest OK - to jeszcze dobra epoka byla

jak masz LPF (low pass filter - FAQ sie kłania ;) ) to mozesz brac dowolny wzmacniacz ;)

Mogę polecić Alpine MRV-F300 z serii V12. Posiada niezbedne filtry. Miałem u siebie i fajnie się spisywał. Odezwij sie na PW jak by Cie zainteresował.

Cześć. Powiedzcie mi proszę jeżeli pod wzmacniacz czterokanalowy podpinam przód + subwoofer na mostku to muszę mieć 4x RCA czy wystarczy 2x? Pozdrawiam ;d

Powrót