• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uher UMA-1000 (transformator)

Reakcji
0
Witam,
Posiadam transformator z pieca Uher UMA-1000
Poszukuję 2 takiego trafa.
Wiecie może gdzie mógł bym takowe znaleźć?
Oraz możecie mi powiedzieć jakiej ono jest mocy?

---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post o 18:52 ----------

Ewentualnie pomyślałem o wykonaniu na zamówienie 2 takiego (identycznego) tr4ansformatora... Jak myślicie, dało by radę? I ile mogło by mnie coś takiego kosztować?

No ale co w tym trudnego? Chodzi o wygląd? Zmierz napięcia transformatora, odczytaj z tabliczki znamionowej pozostałe parametry i szukaj takiego samego.

Ew. jest wiele firm które wykonują trafa toroidalne na zamówienie a Twoje to EL. Więc niewiem czy jakieś firmy jeszcze je wykonują na zamówienie w ilości jednostkowej. Koszt - w zależności od mocy i zapotrzebowania po wyglądzie trafa stawiam że ma z 300W więc ok 120-150zł. Więc lepiej poszukać z "odzysku"

Właśnie poluję na odzysk... Chciałbym je wykorzysać do jakiegoś dual mono... Ale nigdzie nie widzę żadnego... Masz może pomysł gdzie oprócz Allegro można tego szukać?

Jimi Z tego co widze konćówka pobiera 1000wat z gniazdka wiec około 500VA jedno trafo...
Zmierz sobie jeszcze napiecia na biegu jałowym wtedy bedziesz mógł już czegoś szukać

Albo sprzedaj to co masz i kup sobie 2 równe toroidy pod jakiś konkretny projekt, wg mnie lepsze rozwiązanie niż taka zbieranina...

No no... Z tym, że za to trafo zapłaciłem 10 PLN :D a kupno 2 nowych nie wyjdzie mi już tak tanio... Dla tego myślałęm o 2 identycznym z odzysku :D

Ale kombinujesz :/

Wsadź sobie go do szafy i zostaw aż może Ci się przyda kiedyś do jakiegoś projektu...

Taki mam plan, no chyba że trafio mi się 2 trafiejka... Myślałem tylko że ktoś kojarzy jakąś firmę "bawiącą się w handel trafami z secondhandu"...

Nie na temat...
trafio mi się 2 trafiejka...

Ti gawarit pa Polsku?

Z jednego trafa też można zrobić stereo.

Myślałem tylko że ktoś kojarzy jakąś firmę "bawiącą się w handel trafami z secondhandu"...

Rzeczywiście myślałeś że taka firma istnieje? Jedynie co Ci zostaje to przeszukiwać allegro, inne portale i lokalne bazary, giełdy itp.

Kiedyś był człowiek który handlował transformatorami z odzysku na Allegro... Nawet w archiwum widziałem że miał transformator z UMA-1000... (Stąd ta myśl...)
A wcześniej małe przejęzyczenie. Przepraszam... :blushing:

Dobra, pogodziłem się z tym, ze nie znajdę 2 takiego trafa...
To może ktoś podsunie mi pomysł, co mógłbym na nim sklecić??

Nie wiem jakie są dokładnie napięcia ale w ciemno strzelę że ok 2x40v z tego trafa jest, jeśli tak to Hybrydę Ravena możesz robić;)

NAwet koło 52V - 0 - 52V...
Dokładnie pomierzę napięcie obciążenia w tygodniu...
A mógłbym prosić o link do tej hybrydy?

No jest napisane że maks 70V...
Więc pod obciążeniem moje trafo powinno się sprawdzić... A że w teorii ma między 300 - 500W (końcówka miała dwa trafa i brała z sieci 1000W) to mógłbym zrobić dual mono... Zasilane z jednego zasilacza... Bo chyba tak można, tylko większą pojemność kondów muszę zaaplikować... Może to być naprawdę dobre rozwiązanie dla transformatora za notabene 10 pln + koszt przesyłki...
Dzięki CSBICZEK za pomysł :D Podoba mi się... :D

Powrót