Siemanko jakiś czas temu stałem się posiadaczem powyższego Jiga w wersji easy konstrukcji Irka i mam problem z konfiguracja go w SW , jest on spięty z zew. kartą USB Audioface II jeśli chodzi o zgodność full duplex to jest ok ale gdy przychodzi do kalibracji to jest problem .
W wątku o Arta pojawiła się wzmianka z 2011 jak go kalibrować z SW:
Ale niestety ten sposób u mnie nie działa jig w tryb imped. ale podczas kalibracji pokazuje mi jakieś głupoty za każdym razem co innego...

Ktoś coś poradzi ??
W wątku o Arta pojawiła się wzmianka z 2011 jak go kalibrować z SW:
W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1%), raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
Rezystor referencyjny jest jeden, zawsze jest jeden. Do kalibracji w SW potrzebne są jeszcze dwa rezy 22R, raz połączone w szereg, raz w równolegle. Nie są one wbudowane w UniJig'a. Podłączamy je w czasie kalibracji pod zaciski, gdzie podłącza się głośnik. rezystor referencyjny mierzy się sam, więc jego dokładność nie ma znaczenia. Bardziej ma znaczenie dokładność tych dwór rezów przy kalibracji. ir0nhide nie kombinuj, skoro nie masz wiedzy na temat, zaufaj bardziej doświadczonym i świadomym w temacie. Ważniejsza jest sama metodologia pomiarów (polecam zapoznać się z wpisem SoundWave) niż ten jeden rezystor.
Ale niestety ten sposób u mnie nie działa jig w tryb imped. ale podczas kalibracji pokazuje mi jakieś głupoty za każdym razem co innego...

Ktoś coś poradzi ??