• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

uniamp Problem

Reakcji
0
Witam
W ostatnim czasie polutowałem uniampa i mam problem przy uruchomieniu. A konkretnie
Podłączyłem uni pod trafo 2x28V 300W bo takie akurat miałem i niespodzianie zaczął się kopcić rezystor R30 a rezystor wpięty miedzy trafo a uni zaczął się mocno grzać
Czy mógł by mi ktoś pomóc bo raczej nie jestem wstanie sam dojść do przyczyny usterki

Czyli masz gdzieś zwarcie na płytce. Skoro rezystor uruchomieniowy mocno się zagrzał to oznacza, że popłynął przez niego zbyt duży prąd.

[ Dodano: 2009-08-16, 14:59 ]
Sprawdź T17 i czy poprawnie wlutowałeś kondensator Cx.

skupieno, dlaczego nie masz zwory na r21 ? na r67 tez nie masz?? Tam maja byc zwory a nie puste miejsca(0r = zwora)

a nie wiecie co sie mogło stać z unim ustawiłem prąd spoczynkowy włączyłem a tu buczenie i nie działa szybkie odłączanie kolumn nie mogę do tej pory dojść usterki trafo 2x37v na kondensatorach 51v co mogło tego nie wytrzymać?

Powrót