• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uniamp sterownie z pilota, a przedwzmacniacz. Problem

Reakcji
8
Dzień dobry,

Posiadam Uniamp Irka który działa z potencjometrem Alps na płytce sterowania z pilota. W torze sygnału jest płytka z potencjometrem głośności i wyborem źródła dźwięku.
Chciałem dodać regulację barwy do tego rozwiązania lecz napotkałem problem.
Złożyłem prosty układ regulacji barwy na AVT1670 i LM1036. Posiada on jednak reg balansu i głośności.
Problem polega na tym, że chcę usunąć potencjometr regulacji głośności z tej płytki oraz regulacji balansu.
W miejsce potencjometrów wlutowałem rezystory 47k ale nie przyniosło to dobrego rezultatu. Jak można ominąć ten potencjometry?
Jak umieszczę połączenie w kolejności: źródło, płytka lm1036, pot ALPS, uniamp to coś jeszcze mogę regulować. Jednak jeśli jest to w kolejności: źródło, ALPS, LM1036, uniamp to nie da się za wiele regulować.
Mam na myśli głośność.

Zastanawiam się również nad zakupem:

http://advanceelectronic.pl/pl/p/A-142.-Przedwzmacniacz-stereo-z-regulacja-barwy-i-balansu./2
tylko czy będę mógł w tej płytce z tl072 usunąć balans i regulację głośności?

Ostatnia edycja:
A jak konkretnie wlutowałeś te rezystory zamiast potencjometrów w płytkę z LM1036?
Należałoby dać pełne napięcie sterowania na wejście od głośności i połowę tego napięcia na wejście równowagi.

Z punktu widzenia szumów własnych układu regulatora barwy, sensowniej jest wysterować go pełnym sygnałem i za nim zrobić regulację głośności (wówczas stosunek sygnał/szum regulatora będzie najkorzystniejszy).

Jak włączysz układ z LM1036 za potencjometrem głośności, to zbijasz mu sygnał, a tym samym ograniczasz subiektywny zakres regulacji.

Z układu A-142A można usunąć potencjometry głośności i balansu. Zamiast nich można wstawić rezystory stałe.

Ostatnia edycja:
Przy głośności powinno być OK, natomiast dla balansu powinieneś zrobić dzielnik napięcia; np.: 24k między 1 i 2 i drugie 24k między 2 i 3.

edit:

Na schemacie z AVT, nóżka 1 potencjometru to masa, więc dla głośności zwora powinna być między 2 i 3, a pomiędzy 1 i 2 rezystor 47k

Ostatnia edycja:
Powrót