• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UNIAMP150, trzeszczy przy pogłaśnianiu

Reakcji
0
Witam.
Niedawno złożyłem UNIAMPA 150 i mam problem taki ze przy pogłaśnianiu zaczyna trzeszczeć. Co może być tego przyczyna? UNIAMPA sam złożyłem tzn. wystawianie płytki wiercenie itd...
Czy może to być wina diody 1N4002 w moim wypadku 1N4007?
Pozdrawiam

Potencjometry są okey. Dodam ze kiedy tak prze ok. 10s grania przy sporo większym niż polowa pogłaśnianiu poleciał dym od strony lutów.

Masz wprawę w lutowaniu? Jeżeli nie, mogłeś narobić kiepskich lutów...

Wprawę to ja mam :wink: zrobiłem nie jedna końcowe mocy... Ale takie coś jak teraz mam nie przydarzyło mi się nigdy...

Może to być błąd przy wysterowaniu? Ponieważ mam miernik M890G i jak jest na 200mV, to u mnie na mierniku jest np. 00.0... Czyli mam wysterować na 00.5 czy 05.0?

tomek41 napisał:
Może to być błąd przy wysterowaniu? Ponieważ mam miernik M890G i jak jest na 200mV, to u mnie na mierniku jest np. 00.0... Czyli mam wysterować na 00.5 czy 05.0?
:shock: :shock: :shock:

pegelmesser napisał:
tomek41 napisał:
:shock: :shock: :shock:

Wiem... Jest to "nieco" dziwne, ale powrócę do pytania:
Może to być błąd przy wysterowaniu?

Do RpLand:
Chodzi mi o to ze wykonałem np. TDA7294 kilka sztuk i AVT2762 tez kilka sztuk ale jeszcze nie miałem takich problemów.

jak miales dym to wiaodmo ze zrobilo sie zwarcie i cos sie zjaralo wiec miernik do reki i sprawdzaj elementy male tranki wszystkie diody malosygnalowe,prostownicze,zenera mozesz zoabczyc czy nie masz tzw. mikto zwarcia na sciezkach

może jakiś element źle wlutowałeś bądź jakiś felerny lut wymiękł przy większym prądzie?

od kiedy 200mV = 0.5V? :|
na pewno dobrze ustawiłeś prądy spoczynkowe?

scythe1123 napisał:
może jakiś element źle wlutowałeś bądź jakiś felerny lut wymiękł przy większym prądzie?

od kiedy 200mV = 0.5V? :|
na pewno dobrze ustawiłeś prądy spoczynkowe?

Bardzo możliwe ze coś z lutami... Ale jest tak gdy podłącze jedna kolumnę to gra prawie na max i zaczynają się sumy itp. lecz gdy podłącze 2 kolumny to mogę pogłośnić tylko do polowy bo potem muzyka przestaje grac "trzask" i znowu gra i wtedy pierwszy raz mały dymek poleciał ale układ (końcówka) dalej gra...

Musze jeszcze raz sprawdzić cala końcówkę...

A co do tych 200mV na mierniku to pokazuje mi np. 00.0 mV. Ja tez jestem w szoku :neutral:

Tu jest takie zdjęcie, trochę nie wyraźne...

Tak na pewno ustawiałem prąd spoczynkowy :smile:

miernik dobrze Ci mierzy tylko masz brak pradu spoczynkowego wiec nic innego Ci nie pokaze sprawdz poprawnosc montazu i tak jak pisalem powyzej i nie ustawiasz miernik na prad spoczynkowy :) tylko na pozycje mV w taki sposob mierzysz spadki napiecia na rezystorach emiterowych tych duzych bialych 5 W :) a prąd sie wylicza ze wzoru a dokladniej na odwrot prad spoczynkowy zostal przeksztalcony na wartosc w mV czyli na spadki napiecia prawidlowo powinno sie wpiac amperomierz w gałąź zasilania i zmierzyc natezenie pradu

kaman777 napisał:
miernik dobrze Ci mierzy tylko masz brak pradu spoczynkowego wiec nic innego Ci nie pokaze sprawdz poprawnosc montazu i tak jak pisalem powyzej i nie ustawiasz miernik na prad spoczynkowy :) tylko na pozycje mV w taki sposob mierzysz spadki napiecia na rezystorach emiterowych tych duzych bialych 5 W :) a prąd sie wylicza ze wzoru a dokladniej na odwrot prad spoczynkowy zostal przeksztalcony na wartosc w mV czyli na spadki napiecia prawidlowo powinno sie wpiac amperomierz w gałąź zasilania i zmierzyc natezenie pradu

Rozumiem. Lecz gdy robiłem te zdjęcie to nie mierzyłem prądu spoczynkowego :wink: Kable po prostu leżały...
Ogólnie wiem jaka jest zasada mierzenia na tych rezystorach 0R22 5W powinno być 05.0mV (czyli min.20mA) , zgadza się? Tak przynajmniej przeczytałem.
A jeżeli złe się ustawi prąd spoczynkowy to układ będzie złe działał?

[ Dodano: 2010-08-04, 09:20 ]
Problem rozwiązany :mrgreen:
Dzięki wszystkim za pomoc :wink:

mógłbyś chociaż napisać co w końcu było nie tak i jak to rozwiązałeś, to tak na przyszłość dla innych osób

Powrót