• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Unitra pw 9013... Pilne

Reakcji
0
Witam
sluchałem sobie muzyki na moim ukochanym wzmacniaczu unitra pw 9013,ma ona 2x35 W
wiec wystarczajaco duzo do monitorków jakie posiadam...
pewnego dnia wlaczam i... cisza,jeden kanał niegra,dzisiaj znowu sprawdzalem to buczy tak jakby cos mial z masa i gra gdzies w tle cichutko,charczy,pierdzi,jak przkerece potka od balansu w lewo to niegra ani lewy ani prawy kanał,nawet jak dam opcje 'mono' testowalem wejscia aux,tape1 tuner,niema roznicy,w czym moze byc problem ?
pozdrawiam

Kiedyś kumpel miał podobnie tylko nie z unitrą tylko Sharpem jakimś na STK 459. Wystarczyło wymienić bezpicznik :)

Z opisu wynika ze albo ktorys bezpiecznik polecial, albo cos sie rypnelo w koncowce,ale bardziej prawdopodobne bedzie iz bezpiecznik ale moze tez byc tak ze na plytce zrobil sie tzw. zimny lut i lippa, trzeba szukac

niestety,zaden bezpiecznik zaden zimny lut ani nic takiego,kabel sygnalowy itp tez dobry,jakies inne rady ? pozdrawiam i czekam na odp(przepraszam ze mnie niebylo tyle ale neta mi braklo)

Pewnie polecialy tranzystory w stopniu roznicowym, a zarazem cala reszta tez sie pewnie popalila,na koncowe to na 100% do wymiany.W sprzecie z tamtych lat to jest standardowe uszkodzenie,wprawionemu naprawa nie zajmie wiecej niz 30 min,ale to sa tylko przypuszczenia rownie dobrze moglo cos poleciec w przedwzmacniaczu.
Pozdro

dzisiaj sluchalem troiche muzy na nim,przy wiekszej glosnosci slysze trzaski(stx 27 150 8 ss w wiaderku ,szczelnie w maire) a obydwa radiatory sie ghrzeja elcz tylko jeden kanal dziala,co mam sprawdzic?

wsadz miernik zamiast głosnika jak nie pojawia sie na nim któeś z napięć zasilania (+ lub -) to transyztory OK trza szukać gdzie indziej. To naprostsza dzignostyka wzmacnaicza jaką mozna sobie wyobrazić.
Pozdrawiam

ok zrobie tak,jak wlaczam wzmaka to membrana sie troche podnosi,chyba stałe ale małe jest na wyjsciu,w wiezy tez ale o wiele mniej.... zobacze i dam znac... aha i czy to normalne w starych sprzetach ze radiatory przy dosc duzym wysterowaniu(gałka godzina od 3 w góre) sa poprostu gorace?nieda sie ich dotknac..

[ Dodano: 15-07-05, 20:36 ]
OK dziala juz... ale znalazlem kolejna usterke,przekaznik mi wylacza lewy kanal jak postukam :)

Powrót