• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ustawienie filtrów przy zestawie odseparowanym.

Reakcji
0
Siema forumowicze.Potrzebuje pomocy w konfiguracji sprzętu który wczoraj podłączyłem aby to wszystko dawało z siebie maksymalne możliwości.A więc na przodzie zainstalowany jest zestaw odseparowany Hertz DSK 165+tweetery w słupkach + zwrotnice do każdego głośnika, jednostka sterująca to Pioneer DEH X7500SD, do tego wzmacniacz i sub ale z nią sobie poradze, gorzej z ustawieniem przodu aby to fajnie grało.W radiu equalizer daje na Custom i tu zaczynają się schody, jak to poustawiać? hpf,sla i cięcie pasma, poniżej pomocnicze foto jak to u mnie wygląda..

3866419500_1362656969.jpg

W takim konfigu nie ma co ustawiać - po prostu standardowo:

HPF na woofery 63-80Hz, sub 50-63Hz, stromość pewnie 12db/okt tu i tu. Equalizer zostaw w spokoju, ew. daj -1,-2 na najwyższym paśmie - bodajże 12kHz.

Dlaczego na minus?
Ja bym raczej ratował pasmo +1dB ktore uciekło po odchyleniu glosnika

Reszta sie zgadza
Dodam tylko, ze pokombinowalbym z faza suba

No ten nie przyjemny pik przy końcu Hertzów HT25 żeby ściszył - przeważnie korektorem 12db się go da uspokoić.

Musiałby słupki pokazać, wtedy można gdybać :P hehe

Powrót