• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uszkodzenie wzmacniacza sc480

Reakcji
0
Witam mam takie pytanie przed rozbiorka tego oto cuda, jest to wzmacniacz na tranzystorach zaczerpniety z elektrody( do teraz gryze sie w jezyk ze go zaczalem) Ale do sedna otoz podlaczajac kabel sygnalowy do kompa (oczywiscie komp i wzmak zalaczone bo kto by sie tym przejmowal) dotknalem kilka razy obudowy no i tylko blysnal bezpiecznik po stronie pierwotnej trafa, wiec wymienilem bezp na srube i patrze, okazuje sie ze rezystory emiterowe sie strasznie grzeja a wzmak pobiera wielki prad zedu 20A po stronie wtornej. Na wyjsciu nie ma napiecia stalego wskazujacego na spalone tranzystory koncowe. jutro i tak bede go rozbieral bo mam zapasoy komplet tranow ale czy tylko koncowe mogly pojsc?? dodam ze wsie trany sa cale tak jak i rezystory nic nie wystrzelilo.
Pozdrawiam!!!

to ze nie wystrzeliło absolutnie nie znaczy zę jest sprawne.

pokaz schemat
sprawdź tranzystory, czy nie mają przebicia.

jak poszło duże napięcie to kondy mogły też dostać przebicia, ale wątpie... ( nie wiem na jakie napięcia masz kondy i jakie poszło na układ ) w sumie kondy powinny zasygnalizować obrazowo ze coś jest z nimi nie tak :)

Powrót