Wcześniej pisałeś, że Viby są krzykliwe, co sugerowałoby zbyt mocne wyeksponowanie jakiegoś zakresu, najczęściej średnich tonów i przełomu średnich/ wysokich, więc przedstawiłem propozycję niewielkiej korekty w zwrotnicy dotyczącą tego zakresu. Teraz piszesz coś wręcz zupełnie odwrotnego, z czego można wydedukować, że te kolumny są wręcz przytłumione, brak im szczegółów i odnosisz wrażenie braku znacznej części pasma. Spróbuj opisać w jakim zakresie odczuwasz największe braki.
To są kolumny z dość dużym, jak na układ dwudrożny, głośnikiem GF200 i kopułką, która przy fs =1600 Hz jest dość nisko filtrowana. Z charakterystyki tego GF200 nie wynika, by cierpiał on na niedomiar średnich tonów, nawet konstruktor tej zwrotnicy zastosował pułapkę działającą w tym zakresie, widocznie coś mu tam przeszkadzało, natomiast kopułka wg wielu opinii uchodzi za dość ostro grający głośnik, choć ja ją mam w swoich kolumnach i tego nie mogę potwierdzić. Jedno co mogę tylko o niej powiedzieć, to że niezbyt nadaje się z mojego punktu widzenia do niskiego filtrowania, bo gra wtedy agresywnie i wprowadza duzo zniekształceń do brzmienia, ale Visaton często jednak ją nisko filtruje w różnych konstukcjach.
Ja nadal sugerowałbym Tobie sprawdzenie jak zachowuje się kolumna po zmianie polaryzacji kopułki, bo te symulacje, które robiłem nie dają jednoznacznch wyników.