• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Video 8 - Hi 8 zgrywanie na DVD jaka metoda najepsza

Reakcji
0
Witam

Jest wiele tematów opisujących metodę, ale każdy pisze coś innego.

Przycodzą mi do głowy trzy sposoby

- karta TV (przez głowice analogową) ewentualnie s-video, coaxial
- grabber USB
- bądz zwykły stacjonarny DVD recorder

Wiadomo każdą metodą się da, pytanie tylko jaką uzyskam jaknajlepszą jakość

Istnieje jeszcze czwarta możliwość. Jeśli kamera ma wyjście DV to ono będzie najlepsze. Niestety takie wyjście występuje w przypadku kamer Digital8. Część takich kamer umożliwia odtwarzanie nagrań wykonanych przy pomocy kamer Hi8 - kasety w obu standardach są identyczne, różnią się sposobem zapisu. Zgrywałem trochu materiału z kaset VHS na PC przy pomocy karty telewizyjnej i tak szczerze to jakość nagrania szału nie robi :/ Kamery Hi8 wykorzystują analogowy zapis obrazu i dźwięku, ale w porównaniu z VHSem mają wyższą rozdzielczość w poziomie (420 vs 240 linii) w związku z czym powinny oferować wyższą jakość nagrania niż "dziadek" VHS.
Osobiście nigdy nie bawiłem się grabberem USB. Moim zdaniem stacjonarny recorder DVD oferuje lepszą jakość nagrania niż tuner TV w komputerze. A i takie pytanie, będziesz edytował zarejestrowany materiał? Będziesz jakieś zaawansowane menu robił, przejścia między scenami itp czy to ma być po prostu przegranie na płytkę?

Teraz rippuje VHS'y i sprawa wygląda tak (posiadam Winfast TV 2000 XP Expert).
Materiał
- ripuje w Virtual Dubie za pomocą kodeka huffyuv.
- następnie wyodrębniam dźwięk do WAV -> przez program SRCDrop -> i w WAV to AC3 Encoder
- materiał przepuszczam przez HCEncoder z AviSynth
- wszystko scalam w DVD-lab PRO robiąc menu itp.

Może się komuś przyda, na przyszłość

Nie znam tego softa. Ale zgrywając VHS chcę uzyskać jak najlepszą jakość. Więc najpierw bezstratnym

Powrót