• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

vifa P17WJ-00 + Usher UA025

Reakcji
0
Założenia:
1. Coś lepszego od Usher S-520, z zachowaniem niewielkiego budżetu.
2. Gabaryty: tylko i wyłącznie monitor (choć nie najmniejszych rozmiarów, ale z zachowaniem jak najmniejszej przedniej ścianki i odpowiedniego litrażu).
3. Ma to być pierwsza w pełni zaprojektowana przeze mnie konstrukcja (od A do Z ;), dlatego najpierw wykonuję tylko obudowę testową, żeby sprawdzić jak to zagra.

Przetworniki:
Tak jak w tytule:
- używana Vifa o oznaczeniu P17WJ-00; szukałem przetwornika schodzącego niżej niż średni w S-520, ale z zachowaniem niezłej średnicy pasma. Mam nadzieje, że ten spełni moje oczekiwania
- Usher UA025 wyjęty prosto z moich klonów S-520; wiem już że nie jest świetny, ale akurat go mam, a na nowe wysokotonowe nie mogę sobie teraz pozwolić

Konstrukcja:
Skrzynka BR o objętości 19l (sporo jak na monitor, ale takie było zamierzenie), strojona (na ok 40Hz) szczelinowym portem br o przekroju 18x1,5cm. Krawędzie wlotu i wylotu portu zostały zaokrąglone w wiadomym celu. Cała skrzynka ma wymiary (SxWxG) 22x34x39 cm i jest wykonana z płyt MDF 19mm.
W tym momencie skrzynia jest sklejona i czeka na wycięcie otworów na głośniki. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, chciałbym odciążyć wizualnie całą obudowę poprzez zrobienie skosów na przedniej ściance. Mam kilka koncepcji (na rysunku poniżej) i swojego faworyta, ale waszym zdaniem jak wyglądałaby lepiej?

Dodam jeszcze tylko dane głośników:
-Vifa: http://www.madisound.com/store/manuals/p17wj-00-08e.pdf
-Usher: http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-ua02510-p-1134.html

Załączniki

• vifap17.jpg
    vifap17.jpg
    51.2 KB · Wyświetleń: 0
  • vifap17_1.jpg
    vifap17_1.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 0
  • konc.JPG
    konc.JPG
    39.2 KB · Wyświetleń: 0
  • usher.jpg
    usher.jpg
    15.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013-03-29 21.55.46.jpg
    2013-03-29 21.55.46.jpg
    124.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013-03-30 18.56.21.jpg
    2013-03-30 18.56.21.jpg
    151 KB · Wyświetleń: 0
Założenia:
1. Coś lepszego od Usher S-520, z zachowaniem niewielkiego budżetu.
to juz raczej trzeba bylo zmienic wysokotonowke a nie woofer

strojona (na ok 40Hz) szczelinowym portem br o przekroju 18x1,5cm.
zebys sie nie zdziwil jak strojenie ci sie mocno rozjedzie
przy skrzynce testowej lepiej stroic wyzej i pozniej dostrajac poprzez zwezanie przekroju tunelu

Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, chciałbym odciążyć wizualnie całą obudowę poprzez zrobienie skosów na przedniej ściance. Mam kilka koncepcji (na rysunku poniżej) i swojego faworyta, ale waszym zdaniem jak wyglądałaby lepiej?
same fazki po bokach lub zaokraglenie juz duzo pomoze. ale fazki lepiej "dzialaja"

to juz raczej trzeba bylo zmienic wysokotonowke a nie woofer

Wiem Pawle, też o tym myślałem. Pocieszam się tym że usher na górze będzie tylko przejściowo, a docelowo zastąpi go coś lepiej grającego.

zebys sie nie zdziwil jak strojenie ci sie mocno rozjedzie

Co masz na myśli? że będzie za niskie?
W każdym razie zabieram się za wycinanie otworów żeby przekonać się jak wyjdzie. Może jeszcze dziś lub jutro uda mi się zrobić też dobrze ''działające'' fazki :)

na mysli mam dokladnie to co napisalem. jak nie skozystales z moich rad podanych w roznych tematach to nie miales szans na dokladne wyliczenie strojenia

korzystałem z twoich podpowiedzi już kilka lat temu przy budowie pierwszego zestawu na SCX+PJ (przydały się na pewno :) ) tak więc akurat strojeniem się nie martwię, myślę że będzie ok.

nie rob dzisiaj bo jeszcze ci sie spie... :/

Dlaczego? :) co prawda jeszcze nic nie robiłem bo miałem świątecznych gości, ale teraz już mam wolne, więc spokojnie mogę się oddać dłubaniu przy obudowie :D

aaa w sumie przekonałeś mnie, wracam przed tv w takim razie ;)
jutro dam znać jak postępy w pracach

Powrót