• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton KE 25 SC + Accuton C158-8-085 - projekt by DIYaudio.pl

Reakcji
5
Z góry chciałbym zaznaczyć, że poniższy tekst oraz sam projekt nie jest mojego autorstwa i proszę mnie o niego nie pytać poprzez prywatne wiadomości, ponieważ i tak nie odpiszę. Zostałem tylko poproszony o umieszczenie go na forum. Dziękuję za uwagę :)

Ekipa forum prezentuje projekt dwudrożnych, niedużych kolumn głośnikowych opartych o "skorupiaki" czyli głośœniki ceramiczne.

Specjalne podziękowania dla:
gokar83 - za zakup głośników
marian - za wykonanie obudów oraz złożenie kolumn

Kolumny prezentowane będą/są/były w pokoju naszego forum na wystawie Audio Video Show 2016.

Kilka słów o konstrukcji:

Zastosowane głośniki:
- głośnik wysokotonowy - Visaton KE 25 SC - http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/ht_kalotten/ke25sc_8.html
- głośnik nisko-średniotonowy - Accuton C158-8-085 - http://www.accuton.com/drivers/detail.php?driver=37&matID=4&appID=3

Obudowa:
Obudowa typu bass-reflex ze wzmocnieniami oraz ukośnymi przegrodami górną oraz dolną. Port bass-reflex umieszczony z przodu, dzięki czemu możliwe jest dostawienie kolumn do ściany.
Pojemność ok 18,5 l.
Wymiar gotowej kolumny to 90 cm wysokoœci, 17 cm szerokoœci oraz 25 cm głębokoœci (wymiary z uwzględnieniem oklejenia HDF'em).
Obudowę należy pochylić do tyłu w taki sposób aby przednia dolna krawędźŸ była wyżej od tylnej dolnej krawędzi o 3 cm. Innymi słowy należy kolumnę pochylić o 7 stopni.
Obudowa została zaprojektowana w taki sposób aby złożyć ją bez użycia wkrętów oraz aby uniknąć "efektu klawiszowania" dzięki oklejeniu przedniej, górnej i tylnej ścianki HDF'em o grubości 3 mm.
Projekt obudowy zakłada użycie płyt o grubości 18 mm, zaleca się użycie płyt z MDF'u.
Poniżej seria obrazków prezentujących projekt obudowy, jeszcze niżej link do pobrania pliku PDF z wymiarami formatek:
90e23977fef47893b18958b77a4c4ef0_1478196003.jpg

b617f0fdfbd70ca69aa52f55bc4769d5_1478196001.jpg

27969410a69bbf59d48d4e18b05f8d27_1478196003.jpg

3a5b0006c0d93e0e356f046d04893e44_1478196004.jpg

LINK DO DOKUMENTACJI OBUDOWY W FORMIE PLIKU PDF

Wytłumienie:
Poroso o grubości ok 2 cm przyklejone wewnątrz na każdej ze ścianek pionowych oraz na przegrodach skośnych oraz jedna mata wełny owczej zwiniętej w rulon pomiędzy portem BR a dolną ukośną przegrodą. Ilość wełny dobrać do własnego upodobania oraz warunków akustycznych.

Port BR:
051-0012 Port bass-reflex HP 900023 wew. 50 dł.145mm.
Można kupić 4 sztuki i dobrać długoœć do własnego upodobania oraz warunków akustycznych.

W projekcie zostało uwzględnione wycięcie pod terminal:
Dayton SBPP-BK(SI) Binding Post Plate

Zwrotnica:

Zwrotnica elektrycznie drugiego rzędu, o symetrycznych zboczach. Zgranie fazowe uzyskane dzięki pochyleniu zestawu.
W celu prezentacji pomiar wygładzony 1/16 oktawy.
ce3da5a48c3650fdf7c4cf4b1190442f_1478196456.jpg

Schemat:
f0711789f94f82c86119a21878256c8f_1478196662.jpg

Na schemacie zostały zaznaczone rezystancje cewek.

Minimum impedancji 7,9 Ohma przy 230 Hz.
73fd85f292fe6350d5f0a4576e167ec1_1478198538.jpg

Użyte elementy na jedną zwrotnicę:
Cewki:

000-1638 Cewka ind. 2,200mH ±3% 0,485? dr.1,40mm œr.65 dł.33mm Air Core Inductor Air Core
000-1518 Cewka ind. 0,470mH ±3% 0,200? dr.1,40mm œr.46 dł.30mm Air Core Inductor Air Core
000-1711 Cewka ind. 2,000mH ±3% 3,21? dr.0,40mm œr.31 dł.8mm Air Core Inductor Air Core

Kondensatory:
SCR MKP PA 10 uF / 250 VDC
SCR MKP PA 2,2 uF / 250 VDC
SCR MKP PA 8,2 uF / 250 VDC
SCR MKP PPE 0,68 uF / 630 VDC
Mundorf Mcap 400 2,70 uF

Rezystory:
SUPERES 2,70? 10W 1% L<1uH drutowy
SUPERES 3,00? 10W 1% L<1uH drutowy
SUPERES 12,00? 10W 1% L<1uH drutowy
SUPERES 4,70? 10W 1% L<1uH drutowy
SUPERES 15,00? 10W 1% L<1uH drutowy - 2 szt

Kolumny finalnie w wykonaniu kolegów gokar83 i marian prezentują się jak na zdjęciach:
9cb48e55e87626860e5c13812525ece2_1478199238.jpg
922c7dc683c2c589e36dec33284d75b9_1478199238.jpg

Bardzo fajne kolumienki, cos nowego. Nie wiem jak ten accuton ale visatona ke25sc to ja bardzo lubie, moze nie jest to mistrz swiata jezeli chodzi o kreski na pomiarach ale slucha sie go bardzo przyjemnie (tylko trzeba troche samej gory urwac).

W sumie fajny projekt. Trochę nie przemyślane jest to miejsce na zwrotnicę bo nie wiem jak niby ona ma się tam znaleźć. Zabudowa w trakcie sklejania skrzynki to taki średni pomysł w przypadku gdyby trzeba było jednak coś tam pogrzebać a wsadzenie jej przez dziurę terminala to zabawa w ginekologa.

Poszaleliście z tym projektem, zdecydowanie należą się podziękowania i wyrazy uznania wszystkim zaangażowanym

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Pięknie zagrały , strasznie mi się spodobało , chyba pomyśle o podstawkowych

Świetnie grały na AVS :). Brawo! Najlepsze wg mnie z całej wystawy. Może kiedyś sobie takie klepnę :).

Ten projekt to strzał w dziesiątkę, jedno z najlepszych, zaryzykowałbym stwierdzenie, że najlepsze brzmienie jakie dziś słyszałem na AS. Jeszcze Haiku Williamson z Wigg Art Avril przypadły mi do gustu. Gratulacje dla autorów projektu! Kurcze, szkoda że tak dużo pieniądzów te głośniki kosztują, bo już dalej nie musiałbym szukać i kombinować.:rolleyes:

Fiu, fiu, nowa jakość. Wysoko zawieszona poprzeczka.

Będzie większe sprawozdanie konstruktora/ów? Kosztorys?

To miała być niespodzianka dla zaskoczenia przeciwników ; ) bo tak może wydawać się biorąc pod uwagę pokazanie dzieła w czasie Audio Video Show?

Inwestowała jedna osoba czy więcej? Kto zostanie szczęśliwym posiadaczem kolumn?

Będzie większe sprawozdanie konstruktora/ów?

A co więcej chciałbyś wiedzieć niż to co jest opisane w projekcie?

Wszystkie elementy są podane, wystarczy poszukać trochę w sieci i można sobie wszystko znaleźć i wycenić :)

To miała być niespodzianka dla zaskoczenia przeciwników ; ) bo tak może wydawać się biorąc pod uwagę pokazanie dzieła w czasie Audio Video Show?

Nie wiem o jakich przeciwnikach piszesz. Chodziło o to aby zaprezentować projekt na Audioshow i powiązać go z http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Na wizytówkach rozdawanych na wystawie jest link do http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Chcemy w ten sposób promować forum, mam nadzieję, że to się uda i za jakiś czas wśród ludzi udających się na wystawę będzie rozpowszechniona myśl "ciekawe jaki w tym roku projekt pokażą w pokoju DIYaudio.pl".

Inwestowała jedna osoba czy więcej? Kto zostanie szczęśliwym posiadaczem kolumn?

Inwestował gokar83, marian zrobił skrzynki i poskładał w całość, ja opracowałem projekt obudowy oraz pomierzyłem całość i zazwrotkowałem oraz przygotowałem opis.
Kolumny docelowo staną u gokara :)

Ostatnia edycja:
Nic więcej dodać się nie da do wpisu powyżej.
Ewentualnie, że kolumny nie są na sprzedaż :) Można klonować - po to został wrzucony obszerny kompleksowy opis i projekt.

Projekt bardzo fajny :)
Mogę oficjalnie powiedzieć że są to najlepiej grające kolumny jakie dotychczas wykonałem.
Ze stolarki też jestem zadowolony.

Brawo my, brawo DIYaudio, tak trzymać :thumbsup:

A co więcej chciałbyś wiedzieć niż to co jest opisane w projekcie?

Nic więcej dodać się nie da do wpisu powyżej

Acha, szkoda że się nie da. A ciekawiło mnie jakie były założenia, czy wybór przetworników został dokonany w ciemno, czy w projekcie pojawiły się jakieś nieprzewidziane trudności. Miałem nadzieję przeczytać parę słów o subiektywnym odbiorze brzmienia, wraz z opisem jak nieduży głośnik radzi sobie z basem, chciałem zobaczyć jakieś zdjęcia accutona "z bliska", z etapu powstawania skrzynek... Nie ma takiej możliwości, trudno.

Wszystkie elementy są podane, wystarczy poszukać trochę w sieci i można sobie wszystko znaleźć i wycenić :)

Można, oczywiście. Można też napisać np.: poszło coś koło 5kpln.

Nie wiem o jakich przeciwnikach piszesz. Chodziło o to aby zaprezentować projekt na Audioshow i powiązać go z http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Na wizytówkach rozdawanych na wystawie jest link do http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Chcemy w ten sposób promować forum, mam nadzieję, że to się uda i za jakiś czas wśród ludzi udających się na wystawę będzie rozpowszechniona myśl "ciekawe jaki w tym roku projekt pokażą w pokoju DIYaudio.pl".

Pisząc o przeciwnikach wyraźnie mrugnąłem okiem mając na myśli zdrowe współzawodnictwo z innymi wystawcami w kwestii jakości, strony wzorniczej, ceny, nowatorstwa, umiejętności współpracy itepe.

Ewentualnie, że kolumny nie są na sprzedaż :) Można klonować - po to został wrzucony obszerny kompleksowy opis i projekt.

Nie są ale będą, bo przyjdzie czas na zrobienie lepszych. Tak mówi złota reguła diy. Kwestia tylko za ile (czasu) i za ile (kasy).

A ciekawiło mnie jakie były założenia, czy wybór przetworników został dokonany w ciemno

Punktem wyjścia były Accutony. Do tego zostały, trochę w ciemno wybrane Visatony, ponieważ są także ceramiczne oraz mają podobny design.
Obudowa - litraż na podstawie wskazań Accutona, strojenie na podstawie odsłuchów (mam kilka BR'ów już dociętych). Rozmieszczenie wysokotonówki symulowane w Edge. Wymiary - miały być po prostu małe :)

Miałem nadzieję przeczytać parę słów o subiektywnym odbiorze brzmienia, wraz z opisem jak nieduży głośnik radzi sobie z basem,

Ja o dźwięku nigdy nie pisałem, ale dużo osób słuchało ich na Audioshow, więc może coś napiszą.

Można, oczywiście. Można też napisać np.: poszło coś koło 5kpln.

Można też trochę się wysilić i samemu policzyć :) To ile poszło kasy ale za ile można zbudować ten projekt to dwie różne sprawy i dwie różne kwoty :)
Skrzynki można zrobić za 500 zł ale i za 2500 zł, okablowanie można założyć za parę złotych i za kilkaset złotych. Więc jak sam widzisz, to nie ma sensu.
Każdy może policzyć to sobie samemu i wg własnego widzimisie :)

Pisząc o przeciwnikach wyraźnie mrugnąłem okiem mając na myśli zdrowe współzawodnictwo z innymi wystawcami w kwestii jakości, strony wzorniczej, ceny, nowatorstwa, umiejętności współpracy itepe.

Wierz mi, że jedyne z czym/kim się ścigamy to tylko my sami :)

chciałem zobaczyć jakieś zdjęcia accutona "z bliska", z etapu powstawania skrzynek

Zauważ, że to dział "Gotowe projekty" a nie "Własne konstrukcje elektroakustyczne" - temat w moim przekonaniu jest napisany zgodnie z zasadami tego działu, jest w nim wszystko aby projekt wykonać. Nie mu tutaj relacji z samej budowy, bo to nie "Budowanie na ekranie" oraz jak już wspominałem "Własne konstrukcje elektroakustyczne", gdzie takie rzeczy się zwykle zamieszcza :)

W razie pytań pisz, postaram się odpisać :)
I Twój ironiczny ton nie był potrzebny, wystarczyło opisać co jeszcze chcesz wiedzieć, jak widać odpisałem :)

Ironia użyta z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach ; )

Opis niewątpliwie 100% regulaminowy, ale co zrobić, pytania dotyczące podszewki nasuwają się same.

Ja o dźwięku nigdy nie pisałem, ale dużo osób słuchało ich na Audioshow, więc może coś napiszą.

Wiem, wiem. Ale może to okazja uczynienia odstępstwa od reguły?

Wierz mi, że jedyne z czym/kim się ścigamy to tylko my sami :)

Wierzę, to wynika z pewnej przypadłości, takiej nadwrażliwości usznej. Znam z autopsji. Aczkolwiek przyznaj, że miłym jest usłyszeć cmokanie z wrażenia obserwującej / słuchającej gawiedzi...

To się da zrobić ;)
I to z bardzo przyzwoitą jakością. Ładne makro.

Made in Germany. To po części tłumaczy cenę głośnika. 100 W ma mieć? Nieźle. Ale wychylenie 5mm pp to chyba nie za dużo. Dlatego pytanie o ten bas.

Jak w praktyce z dostępem do zwrotnicy, o czym wspominał Yoshi_80?

Czy ktoś oprócz mnie nie morze pobrać pliku pdf?

Morze może nie może. Mazowsze klika na LINK DO DOKUMENTACJI OBUDOWY W FORMIE PLIKU PDF i ma ;)

Ostatnia edycja:
Wierzę, to wynika z pewnej przypadłości, takiej nadwrażliwości usznej. Znam z autopsji.

Ja to nazywam dążeniem do ciągłego rozwoju i nadwrażliwością uszną bym tego nie nazwał. Ale ja jestem dziwny, posypuję truskawki cukrem :)

Aczkolwiek przyznaj, że miłym jest usłyszeć cmokanie z wrażenia obserwującej / słuchającej gawiedzi...

Nie było mnie na miejscu, więc nie wiem czy ludzie cmokali czy nie :)

Wiem, wiem. Ale może to okazja uczynienia odstępstwa od reguły?

Nie, dzięki :) Ja jestem nieobiektywny, albo obiektywny za bardzo :) Wolę, żeby wypowiadali się Ci, którzy ich słuchali i są bezstronni.

Ale wychylenie 5mm pp to chyba nie za dużo. Dlatego pytanie o ten bas.

Bas jak na 15 cm jest baaaardzo OK, raczej szybki i punktowy niż rozmyty. Nie schodzi do Hadesu, ale są tacy, którym w zupełności wystarczy :)

Jak w praktyce z dostępem do zwrotnicy, o czym wspominał Yoshi_80?

Przy rozdzieleniu zwrotki na dwie części nie powinno być problemu z włożeniem zwrotek przez otwór na terminal. Wszystko zależy od tego jak duży będzie terminal.
Poza tym nikt nie każe wkładać zwrotki w dolną komorę, można równie dobrze zamontować ją klasycznie za głośnikami :)

Powrót