• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton Studio 1 - wersja dla ubogich

Reakcji
65
Witam serdecznie. Z powodu urlopu zabieram się za projekt który od dawna chodził mi po głowie ;) dwie 15cm i wysokotonówka ;) w paczce około 25litrów :)

http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/2_wege/studio1/index.html

studio1.jpg

Ponieważ chce zrobic coż z missionów to waveguide zrobić chcę z MDFu - po częsci już próbowałem :D

dsc05608.jpg

Teraz pytanie jakie tanie głośniki tam widzicie ;) mam Holmimpulse więc zwrotnicę z waszą pomocą złożymy ;)

Uprzedzam pytanie: "dlaczego takie kolumny" - Bo takie mi się spodobały ;)

możnaby też nie robić waveguide tylko normalną dużą blaszkę jako front do missiona :)

Ogólnie luźna rozmowa....

i kilka fotek:

026.jpg

VisatonStudio1.jpg

VisatonStudio1gehuse.jpg

Ostatnia edycja:
tanie aluminiowe daytony będą dobrym "zamiennikiem" visatonów :)
DA135-8 - w polniku nie całe 80PLN :)

A wg jednak bym kupił gotowe ;)

Pisałem dla ubogich a nie dla Średniej klasy robotniczej ;)

Myślałem nad missionem na górze i jakichś tanich 15cm ;) coś ala 14SK, 14SCX, do 30zł sztuka ;) nawet ARN 150 gdyby był dostępny ;) a co do ceny oryginałów to w greltonie to : "STUDIO 1......................................................szt...1385,00"

Ostatnia edycja:
Mam AWXy ale to tylko odbitka żeby braciszkowi dać do kompa 14SK|PJ a dla siebie mieć coś innego :D

PS:

Falowód WG 220x150 dla 25 mm gł. wysokoton..........53,60zł

to co chcesz zrobic jest kompletnie bez sensu...
ale doskonale ciebie rozumiem. tez mam takie stare upatrzone projekty ktore kiedys jednak zrealizuje ;)

Też mam na to sposób ;) albo nóż kopiał ;] tylko wczesniej zaprojektować falowód ;) albo bez falowodu ;] tylko duży blaszany front do missiona :D

---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

to co chcesz zrobic jest kompletnie bez sensu...

Napisz dlaczego bez sensu ??

prosze ciebie - zebys ty nie pamietal opinii o tym glosniku? poza zblizonym wygladem nie oferuje nic

ale masz racje - warto poszukac czegos z chinszczyzny "no name". sony okazaly sie dobre ;)

No widzisz ;) nachodzi mnie własnie na coś co zbliżone do SONY, 14SK , 14SCX w dobrej cenie ;D

Jak to widzicie ?? Zamiast waveguide normalny głosnik ale z frontem takiej wielkosci zeby się zgadzało projektowo.... wycinany CNC ;)
Dwa niskotonowce 15 cm :) w Closed ewentualnie Bassreflex ;)

CO wy na to ??

A jakie soniacze byscie polecili :> 150mm srednica max :)

Ostatnia edycja:
Jeśli kolumny mają stać w jednym miejscu i słuchacz ma mieć głowew jednym miejscu to ok. Ale pamiętaj, ze zw wzgledu na takie ułozenie głośnikow (obok siebie w poziomie, a nie nad soba w pionie) poziome charki kierunkowe kolumny beda bardzo słabe - niewielkie odsuniecie od sweet spotu i faza sie rozjeżdża. Na pierwszy projekt zwrotnicy wybrałbym coś łatwiejszego...

Powrót