• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton W17 s8 czy 2 x W13 s4

• Autor wątku Autor wątku BORO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Chcę zbudować fronty do kina 5.1.

Rolę nisko-średnio tonowca ma pełnic głośniczek ze stajni Visatona.
Nie wiem jednak na który sie zdecydowac. Tak wiec powstały 2 koncepcje:

1 Głośnik W 17 S 8ohm w obudowie zamkniętej 30l impuls max 4,7
-4dB 50hz

2 Głośniki 2x W 13 s 4Ohm w obudowie bass-reflex 25l impuls max 12ms
-4dB 50hz

Jak myslicie która opcja będzie lepsza???

Witam,
Jeśli obie opcje są realne, prawdziwe, a nie tylko wynik jakiejś symulacji, to przy Qtc tylko i wyłącznie mniejszej lub równej 0,7 (tego nie podałeś) ja wybrałbym tylko i wyłącznie tę opcję. Spróbuj coś więcej znaleźć na temat starszej serii Alto Visatona.
Pozdrawiam, Piotr01

Teoretycznie 1 opcja powinna dać lepsze rezultaty, zamnięta da o 12dB słabszy spadek charakterystyki wiec ponizej tych 50Hz powinieneś zyskiwać. Po drugie odpowiedź impulsowa.

Jednak żebyś się nie przejechał. Ten głosnik ma tylko 17 cm a ty chcesz go zaaplikować aż w 30L , ryzykowana sprawa. Ktoś tu na forum sie żalił, że mu HDS 164 w 9L zamknietej nie wyrabia, to daje do myślenia. Żeby sie nie okazało ze sprzęt dobrze sie spisuje .. do mocy 5..10W (blizej 5).

Witam,
Jeśli 0,72 jest dobrocią całkowitą "końcową" (uwzględniającą zwiekszenie z uwagi na indukcyjność szeregową w filtrze) dla tej drogi, decyzja należy do Ciebie. U mnie 0,72 odpada, bo nie spełnia warunku, proste.
Pozdrawiam, Piotr01

Dacyzja zapadła albo 2xW13s a jak to sie nie sprawdzi (na nich niedługo zrobie centrala) to dozpieram kaski i kupie jakąś vifke nisko-srednio do frontowych np. P17WJ-00-08 + DX25TG-05-04

Wystarczy wejsc na strone producenta ktory pokazuje gotowe kity z roznymi swoimi glosnikami wraz z pomiarami

tylko niwwiadomo na ile te pomiary Visatona są wiarygodne i jaki z nich wydobywa sie dzwiek. Vifa jednak bedzie od niego lepsza tylko czy warto w nia inwestowac skoro i tak bede słuchł mp3 lub ogladał filmy divx ;)

z takim zalozeniem to kup se lepiej creativy bo szkoda twojej roboty, wiekszosc nas slucha mp3 i oglada takowe filmy i dazy jakos do coraz lepszego poziomu sprzetowego, kto wie moze kiedys posluza ci do kina Ampli+DVD wiec nie pytaj czy warto bo warto!! ja mam subwoofer do kompa na JL Audio 10W0 za ktorego zaplacilem 499zl a przeciez moglem kupic stx'a bo slucham mp3

Witam,
Kolego, zastanów się. Zespoły głośnikowe to najważniejszy (i najtrudniejszy) element toru. Moim zdaniem, to one powinny być tak dobre jak suma "dobroci" dowolnej liczby elementów pozostałych, z których składa się cały tor (może oprócz jeszcze mikrofonu, jeśli ktoś korzysta). Nierzadko co najmniej dobre zespoły głośnikowe, potrafią pokazać niedostatki innych elementów toru. Zawsze można wprowadzić zmiany. Jesli chodzi o produkty firmy Visaton, to owszem ma lepsze i gorsze. Firma ta posiada dobre mozliwości dla pomiarów (własne). Moim zdaniem jakość ich pomiarów jest bardzo dobra. W sumie, to nie jednej innej firmie życzyłbym tej jakości (i wiarygodności).
Pozdrawiam, Piotr01

OK
Tak czy siak central i efektowe zbudoje na visatonie 2xw13s, jezeli jednak ten model bedzie nienajlepszy (ponoc gra jak Tesla) to wówczas na fronty zapodam jakąś vife.

Dodam ze obecne kolumienki to ARN188 + ARV (gra całkiem oki tylko góra jest nieco za ostra)

skoro brzmienie arn188 Ci odpowiada, to wykorzystaj projekt Irka na xw165 (praktycznie te same parametry co arn188) i vifie TC, wtedy wystarczy, że wymienisz ARV i zwrotkę

Pomysł niezły bo ekonomiczny ale ja jestem ciekaw brzmienia visatona ;) a fronty pewnie będą w całości na vifie bo przeciez prócz kina wykorzystam je do stereo - jakościowo napewno lepsze od TVM.

Byles kiedys w halach Visaton? Czy ktokolwiek byl, albo przynajmniej widzial katalog jak wyglada ich zaplecze?
Jesli ktos byl to moze sie wypowiadac na ile pomiary sa wiarygodne.To nie firma drucik, tylko spora i doswiadczona ekipa w doskonalym wyposazeniem.

Powrót