• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

VW Passat by Audio-Technik.pl

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
Informacja
nie mam za bardzo czasu na pelny opis, wiec narazie wrzuce zdjecia i film
opis uzupelnie pozniej

VW Passat B5 Kamila

passatb5kamila.jpg

pierwszy raz robilismy zabudowe w tym samochodzie jakis rok temu
wygladalo to tak

pierwszazabudowa.jpg

pozniej wlasciciel zamontowal zawieszenie pneumatyczne i w bagazniku przybyla paskudna butla :/

IMG_2689.jpg

nie wyglada to za ciekawie, wiec pora to ukryc...

skladniki systemu

jednostka centralna

Alpine IVA-W520R
http://www.alpinecaraudioonline.co.uk/products/42/20/alpine_iva-w502r/

alpine.jpg

system przedni jak i w bagazniku

Focal 165 KRX3
http://www.focal.com/en/car-audio-sound/haut-parleurs/3-way-kit/165-krx3.php

IMG_2818.jpg

IMG_2806.jpg

system tylni

Focal 165 KRX2
http://www.focal.com/en/car-audio-sound/haut-parleurs/kits-2-voies-se-pare-es/165-krx2.php

suby

JL Audio 10W7
http://www.jlaudio.com/10w7ae-3-car-audio-w7ae-subwoofer-drivers-92114

IMG_2802.jpg

wzmacniacze

Focal FPS 2160
http://www.focal.com/en/car-audio-sound/amplificateurs/amplis/fps-2160.php

Focal FPS 2300RX
http://www.focal.com/en/car-audio-sound/amplificateurs/amplis/fps-2300rx.php

IMG_2879.jpg

IMG_2883.jpg

U.S.Amps USA-2000X
nie pamietam modelu - prawdopodobnie 2000x

IMG_2910.jpg

IMG_2916.jpg

zasilanie

fabryczny alternator juz nie dawal rady w poprzedniej konfiguracji i aku bylo czesto niedoladowane...

tak wiec teraz jest alternator 200A ;)

alternator.jpg

prad z altenatora plynie poprzez kable 2x50mm2 do 2 akumulatorow zelowych

i tutaj jest ciekawe rozwiazanie

zeby uniknac takich sytuacji jak wczesniej, kiedy to aku jest niedoladowane i utrudnia np rozruch silnika, to aku sa "rozdzielane" podczas gdy silnik nie pracuje.
przy wylaczonym silniku, kiedy alternator nie pracuje, wzmacniacze pobieraja prad tylko z tylnego akumulatora
po uruchomieniu silnika alternator najpierw laduje przednie aku, po pewnym czasie zalacza sie przekaznik i laduje rowniez tylne aku

w ten sposob samochod nigdy nie powinien miec problemow z brakiem zasilania ;)

IMG_2874.jpg

samochod czesto startuje w zawodach pod zadaszeniem, wiec zeby nie zabraklo pradu zainstalowany jest zasilacz/prostownik
male, ale mocne ;)

IMG_2898.jpg

mimo tego ze aku jest ok 50cm od wzmacniaczy, to zeby nie zabraklo chwilowo pradu jest kondensator

Ground Zero 12F!
http://www.ground-zero-audio.com/en/products/poweraccessories/ground-zero-gzpc-120fx.html

full_1ea1d5060a405b0a60a683f84d50c8e6.jpg

"procesor"
mimo tej calej potegi, te JLe nie schodzily tak nisko jakby mozna bylo oczekiwac od takiego systemu
zeby to skorygowac uzylismy czegos takiego - aktywna korekcja basu i jest miodzio ;)

IMG_2865.jpg

rtv

jaki show-car by sie obyl bez monitorka?
ale przeciez nie ma sensu ladowac 7" monitorkow skoro taki jest w radiu!

tak wiec do bagaznika idzie 22" TV + PS3 ;)

IMG_2841.jpg

IMG_2850.jpg

pare fotek z placu boju
IMG_3031.jpg

IMG_3081.jpg

IMG_3242.jpg

IMG_3250.jpg

IMG_3262.jpg

gotowe auto

103.jpg

126.jpg

141.jpg

093.jpg

104.jpg

122.jpg

117.jpg

069.jpg

113.jpg

098.jpg

128.jpg

troche fotek ze zlotow

p1000585s.jpg

IMG_8030.jpg

IMG_7877.jpg

IMG_7856.jpg

IMG_7854.jpg

IMG_7793.jpg

dsc1155i.jpg

dsc1153q.jpg

dsc1152mn.jpg

dsc1151j.jpg

dsc1150t.jpg

209df4a9171e52ae.jpg

044e878f3dcac834.jpg

na koniec mozna go zobaczyc w OPERACJI TUNING w TVN Turbo!

http://tvnplayer.pl/seriale-online/operacja-tuning-odcinki,119/odcinek-8,S09E08,12939.html

na koniec ciekawostka
polozony pasek na glebie i listewka 15mm sklejki ktora nie chce przejsc :p
IMG_2760.jpg

IMG_2757.jpg

Ostatnia edycja:
Świetna robota jeżeli chodzi o CA, jednak auto moim zdaniem, nie jest zbyt wystawowe, podpada mi pod agro ;P

Już pisałem w temacie o Targach Tuning Show, że spędziłem przy nim dużo czasu, ze względu na Focale, i JLe :)

Wygląda super, brawo chlopaku.. A jak gra..? Lightsound krótki opis jako osoby postronnej..?
Pawel S. auto startowało w jakimś konkursie CA..? W ile uwineliście się z budową..?

Na temat "użyteczności" się nie wypowiadam, ale samo wykonanie jest świetne! :) Kawał dobrej roboty! Gratuluję!

Wygląda super, brawo chlopaku.. A jak gra..? Lightsound krótki opis jako osoby postronnej..?
Pawel S. auto startowało w jakimś konkursie CA..? W ile uwineliście się z budową..?

Zestaw znam, bo słuchałem już na spokojnie w dwóch samochodach, a targach nie było możliwości dobrze tego posłuchać - szum i głośno w około, zagłuszały inne samochody.
Ale wypadło to bardzo fajnie, to jest zestaw który chciałbym mieć u siebie (nie do końca, bo woofer z kr2 z korektorem fazy, lepiej mi się wydaje radzi na basie, mimo iż wszyscy mówią że ten bez korektora jest lepszy i na górę nie podoba mi się focal, wstawił bym tam jakąś wstęgę, zobaczymy jaką. Chociaż ostatnio lklukasz zaczął mi coś o AWXie temat i się także zastanawiam nad innym setupem 3way.

Startrowali w wojna północ południe, tam zajęli 1 miejsce, ale to nie jest samochód zrobiony pod zawody SQL, tylko raczej zaliczył bym go pod funny CA ;)

MASAKRA !!! ale to wygląda profesjonalnie.
gratuluje Tobie roboty a właścicielowi wyboru wykonawcy!
dobra robota = dobra reputacja firmy
i z taką reputacją ja biorę swojego seicento i zasuwam do ciebie jak będzie kasa na sprzęt caraudio :D

Witam, z tym wooferem z korektorem, to jest tak, że ma po prostu słabszy napęd i rzeczywiście tego basu jest więcej. (zestaw KRX-2 jest zamontowany w drzwiach tylnych ) Jednak przy tym subwooferze i potężnym napędzie dla wooferów i tak musieliśmy je potraktować delikatnie HPF-em.
Odnośnie góry, to mnie osobiście tez nie przypadają do gustu te Focale - za ostre jak wszystkie wysokotonówki tej firmy - no może poza Utopią.
Jeśli chodzi o moją ocene brzmienia, to przede wszystkim podoba mi się ta precyzja, Focale wręcz tną powietrze. Dynamika jest na świetnym poziomie, nawet przy utworach z wielką ilością instrumentów przy głośnym słuchaniu, gdzie większość zesatawów już by się wyłożyła i zaczęła siać zniekształceniami ten system sobie radzi zadziwiająco dobrze. Jest to w dużej mierze zasługa pieców Focala, które mają świetny DF oraz olbrzymi zapas mocy, a poza tym są po prostu piękne.
Bas z W7, to dla mnie miód dla uszu, te głośniki mają ogromne możliwości i są w stanie zejść do samego dołu. Co prawda przy korekcji aktywnej, którą im zaserwowaliśmy nie są w stanie dorównać efektywnością Focalom przy otwartym bagażniku, ale po jego zamknięciu w środku jest potężny i super niski bas, który w dodatku wyrabia się nawet przy szybkich numerach.
Jeśli chodzi o zawody i SQ, to nie był system robiony z ta myślą. Jest to typowy ShowCar robiony na pokaz, który ma służyć również do świetnej rozrywki.
Niemniej jednak gra to naprawdę fajnie :)

Panowie przecież to jest auto wystawowe, cos typu show car
pytania na zasadzie jak to gra sa zdecydowanie nie na miejscu
poprawnym pyataniem jest raczyj czy przyciaga gapiów...

Paweł tak jak mowiłem ci pól roku temu powiem i teraz: świetna robota!

no i SHOW robi..! bardzo mi się podoba estetyka z jaką została wykonana zabudowa..! Wrzucaj Pawle częściej efekty swojej pracy bo bardzo przyjemnie się patrzy na rzeczy które są zrobione wpełni profesjonalnie.!

Świetna robota jeżeli chodzi o CA, jednak auto moim zdaniem, nie jest zbyt wystawowe, podpada mi pod agro ;P

to juz kwestia gustu. akurat design wymyslil wlasciciel

A jak gra..? Lightsound krótki opis jako osoby postronnej..?
Pawel S. auto startowało w jakimś konkursie CA..?
auto nie jest zrobione ani na SQ ani na DB

do SQ troche brakuje, np radia z czasowkami
do DB tez brakuje - na tych ustawieniach te suby wyciagaja "jedynie" 138dB

W ile uwineliście się z budową..?
trudno powiedziec

jakies 1,5 miesiaca pracy w 3 osoby srednio po 8-10h dziennie
zdecydowanej wiekszosci pracy tam nie widac

Na temat "użyteczności" się nie wypowiadam

to samochod tylko i wylacznie na zloty...

to jest zestaw który chciałbym mieć u siebie (nie do końca, bo woofer z kr2 z korektorem fazy, lepiej mi się wydaje radzi na basie, mimo iż wszyscy mówią że ten bez korektora jest lepszy i na górę nie podoba mi się focal, wstawił bym tam jakąś wstęgę, zobaczymy jaką.

czyli bys zrobil nowy zestaw :D

mi tam nie lezy wysokotonowka - wole morelowe brzmienie
a tak to zestaw ciekawy ;)

gratuluje Tobie roboty a właścicielowi wyboru wykonawcy!

nie zapominaj ze to nie moja firma. ja tam tylko czasami pomagam ;)

nie wiem - pytaj UKAsza
w OPT pokazywali

ale z brzmienia to raczej przecietne radio (jak na ta polke cenowa)

a ta stacja alpiny nie ma czasów?
co to za model?

Alpine IVA-W502R mają korekcje czasową - Pawle, instrukcja w dłoń i działaj.
Chociaż i tak przydało by się wszystko aktywnie puścić, no ale scenę można tam umieścić pod lusterkiem, bo jest na razie przed kierowcą.
Sądzę że przez to zamówienie, firma mogła się rozwinąć ;)

nie zapominaj ze to nie moja firma. ja tam tylko czasami pomagam

To widzę, że nie tylko ja tak samo działam ;)
ha! i wyszla moja niechec do grzebania w radiu

Nie dziwię się - jak nie zobaczę z Alpiny 105 to wiem że nie ma co dalej grzebać przy radiu, bo i tak nie będzie za ciekawe brzmienie - takie radia nie są nastawione na jakość.

w zasadzie to przez niego firma powstala

Skądś to znam, co prawda inna branża, ale jedno zamówienie za granice, i firma szwagra przędzie już 2 rok, prężnie się rozwijając. Wczoraj była 2 rocznica właśnie.
powodzenia Pawle z czasami w takiej konfiguracji jak gra teraz auto

:lol: właśnie, przód z tyłem można jakoś dograć, ale to co w bagażniku, to już masakra. Da się wyłączyć bagażnikowe Focale?, czy one są razem z tyłem puszczone? :)

:lol: właśnie, przód z tyłem można jakoś dograć, ale to co w bagażniku, to już masakra. Da się wyłączyć bagażnikowe Focale?, czy one są razem z tyłem puszczone? :)

No bez przesady :P
Bagażnikowe Focale załączają się po otwarciu klapy, korzystając z wzmacniacza zasilającego tylne głośniki gdy klapa jest zamknięta.

Powrót