• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W.46.1400.8.MCX pęknięte zawieszenie dolne

Reakcji
1
Cześć, czy problem z pękaniem zawieszenia występuje dalej? Kupiłem 2szt używek z okolic 2017r i zamontowałem na katamaranie elektrycznym 1szt i niestety po miesiącu, wczoraj na imprezie pękło zawieszenie dolne przez co musiałem głośnik wyłączyć, mam drugi na podmianę ale zastanawiam się czy jest sens się w te przetworniki pakować jeśli mają się tak sypać. Katamarany produkowane seryjnie z potężnym audio jak na rozmiar łodzi bo taki był zamysł, STX zrobił mi zwrotnice i ogólnie gra to wszystko super ale martwi mnie to zawieszenie. Wiem, że takie przypadki już ludzie mieli. Macie jakieś info? Zmiana marki oczywiście też wchodzi w grę ale musi to być głośnik o dość dobrych parametrach w najniższych rejestrach. Obudowa 160l 26hz, subsonic 26hz 24db/okt zasilane jest to estradową końcówką mocy z procesorem DSP.

Tak, czekam na odpowiedz odnośnie naprawy tego głośnika w taki sposób zeby sytuacja sie nie powtórzyła za pół roku ale narazie cisza. Jutro spróbuję zadzwonić. Wiem, ze głośnik ma dość ciężko jeśli chodzi o wychylenia ale żadne parametry dopuszczane przez producenta nie sa przekraczane. No a sam głośnik wlasnie parametrami wydaje sie idealny do schodzenia bardzo nisko choćby przez swój xlin. Jeśli sytuacja ma się powtarzać regularnie to wolę zamienić go na cos innego i tak samo w.produkcji seryjnej użyć cos bardziej niezawodnego.

a moze kup cos z obecnej produkcji?
2017 to to 7 lat
przez ten czas ten glosnik mogl przejsc wiele...

pokaz fotki co tam sie stalo
naprawiam hobbystycznie glosniki i troche juz widzialem ;)

Zawieszenie dolne peklo na granicy kleju przy samej cewce, tak jak działo się to kiedyś jeszcze komuś jak czytałem w internecie. Zauważyłem, że drugi głośnik jest troche inaczej sklejony, moze okaże się trwalszy. Jak znajdę chwilę to zrobie zdjecie.

ale to resor pekl czy puscilo klejenie?

bo jak klej, to da sie poprawic
jak rwie sie resor, to niestety caly swiat ma z tym problem
nie wiem z czego to wynika, ale najczesciej takie grube resory, z grubej nitki, potrafia pekac

Powrót