• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

włącznik impulsowy jak zastosować

duży jest koszt zrobienia czegoś takiego, może gdzieś jest jakiś kit do kupienia?

Te przyciski występują także w wersji bistabilnej więc nie ma sensu kombinować. (jest też wersja z podświetlaną obwódką)

cala gama tych przyciskow jest w avt
bistabilne tez i kolor podswietlenia do wyboru
tylko podswietlenie jest na 12V

az mnie zainteresowaliscie tym :D
chyba sie za tsakimi rozejze

---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

http://sklep.avt.pl/p/pl/484373/przelacznik+bistabilny+metalizowany+czerwonyzielony.html szkoda ze to takie male :???:

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:20 ----------

http://sklep.avt.pl/p/pl/482065/przelacznik+okragly+metal+bialy.html
parametry elektryczne (max):
24VDC / 1A
230VAC / 0.5A
to i tak bedzie wymagalo przekaznika!

a dodatkowe trafo ktore bedzie ciagle pobieralo prad?

Zwykle i tak się ma jakiś zasilacz dodatkowy do jakiegoś preampa, co nie zmienia faktu, że wszystkie układy stand-by potrzebują prądu i pobierają go cały czas.

to co daje nam to, że ten przycisk jest bistabilny?

Daje nam tyle, że ma dwie pozycje stabilne, czyli np włączony i wyłączony, monostabilny ma jedną pozycję stałą, zwykle wyłączony i załączanie obwodu to tylko impuls kiedy wciśniesz przycisk.

Przełączniki, które ja pokazałem mają 5A/230VAC ale przy obciążeniu rezystancyjnym. Mimo wszystko do takiego Uniampa czy Symasyma powinien spokojnie dać radę.

monostabilny - czyli "reset"

a tak sie zastanawiam czy przypadkiem nie da sie tego przerobic na bistabilny?
tansze przelaczniki jakie rozbieralem dalo sie tak przerobic - roznica polegala na jednej blaszce lub sprezynce

Ja bym był jednak za tym układem z elektrody (włącznik monostabilny). Jeżeli chcesz na tym zrobić główny włącznik to przynajmniej masz pełną separacje galwaniczną od sieci 230V, bo układ jest na przekaźniku.

Powrót