• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Włókno szklane... co i jak ...

• Autor wątku Autor wątku vip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

vip

Reakcji
0
No właśnie... ostatnio po zobaczeniu kilku odcinkow kultowego programu Pim My Ride nakrecilem sie na wlokno szklane. Tylko wlasnie nie wiem gdzie i co kupic ? Jak sie za to zabrać? Wiem ze na naciagnieta szmate ;) nakladamy kilka warstw i czekamy az wyschnie potem dajemy szpachle i szlifujemy ;/ ....

Prosił bym o podanie jakiś kilku dobrych rad jakich błedów uniknąc itp.

Pozdrawiam Vip

Potrzebna jest mata szklana i żywica - możesz kupić z powodzeniem np w sklepie żeglarskim...
co do rad to Ojca popytam - siedział w tym pare lat :)

[ Dodano: 2005-09-03, 23:04 ]
BTW pogadaj z Tato Turbo

postaram sie znaeżć coś po polsku.
to długa i ciernista droga.. może napisz co Cie interesuje i jakich momentów sie obawiasz..?

bo schemat jest prosty niby: szkielet z mdf, naciągnięcie maty z włókna (choć znam i takich co to robią z bandaża elastycznego), nasącznie żywicą, znowu mata, znowu żywica, szpachla najlepiej samochodowa, polerka, lakier. niby proste a ubabrać sie musisz po pachy.. :) ale efekt..
stronka z linka to troche dresiarskie ale wszystko dokładnie widac na zdjęciach, nawet popisów nie trzeba czytać.. sklepy to te z modelami czyli modelarskie, najlepiej pytać sprzedawcy i on doradzi maty i żywice. Epoksydowa i polimerowa moim zdaniem najlepsza. zamiast pomalować okleić skajem jest chyba efektowniej, wtedy wychodzi skórzany bagażnik.. :)

partrz allegro, żywice i maty są droższe od mdf'u szczególnie jeśli masz położyć kilka warstw

szukalem sobie na allegro ale nic konkretnego nie znalazlem procz produktow firmy APP uzywanych raczej do naprawiania karoserii. czy przy ich uzyciu da sie cos konkretnego skleic?
podajcie jeszcze jakies linki...

samo wlokno szklane lub weglowe jest w zasadzie idealnym tworzywem dowolne formowanie sztywnosc lekkosc

ale nie jest to takie latwe
do laminowania musimy dobrac
odpowiednia grmature zywicy do gramatury tkaniny

nie wiem do cazego chialbys uzyc tkanine i jak mialo by to wygladac

kiedyś na discovery, jak koleś składał samolot to najpierw musiał przejść kurs z robienia laminatu... przydałoby mi się coś takiego... uczyli go jak powinno się układać kolejne warstwy tkaniny, żeby było wytrzymałe...

Powrót