• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wartość sygnału wzbudzającego wzmacniacz

Reakcji
0
Witam
Jaka jest wartość i przebieg sygnału wzbudzającego wzmacniacz. Czy jest to stałe napięcie 12V, czy sygnał ścieżki dźwiękowej?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Chodzi Ci o to co pojawia się na styku Remote?
Jeśli tak to jest to +12V.
Żeby uruchomić wzmacniacz wystarczy zewrzeć remote z + zasilania.

cursor napisał:
Chodzi Ci o to co pojawia się na styku Remote?
Jeśli tak to jest to +12V.
Żeby uruchomić wzmacniacz wystarczy zewrzeć remote z + zasilania.
lepiej wziasc z radia bo niektore wzmaki lubia aku rozladowywac

Mam pytanko: czy to jest normalne że po uruchomieniu sprzętu (kabel remode mam podłączony przed radiem) słysze uruchomienie sie wzmacniacza poprzez trzask subwoofera????

Kolego takero mam radio Alpine z MP3 - model chyba 2008r (numeru modelu nie pamiętam bo nowe, ale sprawdzę) i wyobraź sobie, że nie ma remote- też byłem zdziwiony, ale cóż. moje starsze radio miało a to nie ma. :-/
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

rafal20, podaj model.
Jakoś nie wyobrażam sobie radia bez możliwości np sterowania wysuwania anteną i wydaje mi się to cokolwiek dziwne.
Możę po prostu ma inny kolor kabla ?

Ta jasne nie ma sterowania elektryczna anteną :mrgreen:

weź poszukaj w kostce niebiesko-białego kabelka

lub niebieskiego z podpisem antena

Dokładnie, w nowych alpine są nawet 2 styki remote, niebiesko-biały do wzmaków i niebieki do anteny(w mojej 9815 po przełączeniu na cd zanika napięcie na tym przewodzie)

macie rację, ale nie mam wyjścia sygnałowego (do subwoofera), czyli tak czy siak nie mogę podłączyć wzmacniacza :-/

we wzmacniaczu , a jeśli nie ma to można specjalny adapter kupić lub też nawet lepiej zwrotnicę aktywną do suba, większośc też ma hi in.
Jakiego masz wzmaka ?

Powrót