• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wavecor i Aurum Cantus - Małe monitorki TL

Reakcji
0
Witam
Z racji że od dłuższego czasu mam problem z miejscem do słuchania postanowiłem złożyć jakieś biurkowce. Od pewnego czasu chodził mi po głowie mały monitor w obudowie linia transmisyjna. Trafiły się okazyjnie przetworniki, ostatnio trochę wolnego czasu więc postanowiłem zacząć działać. Z racji że przy zamówieniu formatek stolarz się pomylił i zamiast MDF dostałem wiór decyzja zapadła że złożę sobie testowe obudowy. Pomysł jest taki by kompletować materiały na finalne paczki i międzyczasie jeszcze zrobić kilka ewentualnych wersji tunelu w razie kiepskiego efektu.

Zastosowane przetworniki:
Wavecor TW030WA10
Aurum Cantus AC-130F35

Wydawało mi się że będzie łatwo z frezami. Naturalnie spaprałem robote :D Ogólnie miała udział w tym również frezarka ale przy następnym wolnym czasie robię jej remont bo obecnie w zasadzie do niczego się nie nadaje. Później chciałem wyrównać od ręki te frezy wyszło jeszcze gorzej :rolleyes:

Tak więc wpadłem na pomysł by zalepić te dziury:

Po przeszlifowaniu i sprawdzeniu wyszło dobrze widać wyraźnie że miejscami były duże jamy :flapper:

Z racji ze sie przy tym namachałem dość dużo postanowiłem że spróbuje pomalować te paczki testowe. Na ten moment położona po całości szpachla natryskowa. W poniedziałek jak zdąże podkład baza i lakier.
Do tego z foli malarskiej zrobiłem pseudo komorę.

Szpachla długo schła więc dziś tylko raz ją przeszlifowałem. W planach tak jak mówiłem poskładać to w miarę szybko i pomierzyć w następnym tygodniu. Na dniach postaram się udokumentować postępy. Zapraszam do dyskusji :)

Dzieki. Tak jak mowie czasu malo a sesja pykla to sie zabralem za to. Zauwazylem ostatnio ze z budowy jest malo zdjec wiekszosc idealnie wykonanych paczek to ja troche dziadostwa dodam co by urozmaicic ;)

Sam się zastanawiałem nad monitorami TL, możesz pokazać jak wygląda tunel ?
Jasne ze moge. Narazie nie opisalem zadnych wymiarow bo wiele moze sie zmienic. Jedynie front zostanie bez zmian 160x400mm. Obecnie jest taki wariant:

Kolejno będa takie ze względu że w tej samej obudowie bede wstanie to zrobic.

Dlaczego cos takiego skoro moglbym np dac wylot ku gorze i zorganizowac dluzszy tunel? Z moich obserwacji wynika ze lepiej jak glosnik ma troche przestrzeni na poczatku tunelu. Dodatkowo mam zapisany komentarz przy opcji nr 3 ktora kiedys sprawdzalem dla innego glosnika ze bardzo fajny byl charakter gry na dole. Pewnie i tak jeszcze zrobie jedna obudowe z wylotem ku gorze ale to dopiero jak te opcje posprawdzam.

Z tak niskim qts nie jest latwo wycisnac bas z tej obudowy, ale mysle ze sobie poradzisz :) Nie przesadz z offsetem, bo wyjdzie sporo smieci na srednich.

Post pod postem no ale co zrobic. Chcialem sprawdzic czy wyszlifowalem juz odpowiednio obudowy. Przy okazji znalazlem pol puszki malej farby ftalowo olejnej to pomyslalem ze psikne i zobacze. Ogolnie nie jest zle. Jutro sproboje te nieszczesne ranty naprawic i koniecznie polozyc podklad akrylowy pod juz wlasciwa baze. Fotka slaba bo juz dosc pozno :D

Fajna robota, ciekawy projekcik. :-)
Tak z czystej ciekawości. jak chcesz kombinować z tunelem, gdy już obudowy sklejone i polakierowane?

Dzieki. Tak jak wspomnialem to obudowy testowe, a maluje je z czystej ciekawosci i dla nabycia doswiadczenia. Warianty o ktorych wyzej wspomnialem bede wstanie w tych obudowach zrealizowac. Pozniej zmajstruje jedna obudowe wlasnie z wylotem ku gorze z nie zaklejona jedna sciankq co by miec pole do manewru. Finalne paczki bede robil powoli, na pewno z fornirem ewentualnie front czarny ale jeszcze sie nie zdecydowalem.

Obudowy sie juz wygrzewaly to czas na glosniki :) Ogolnie malowanie wyszlo hmm lekko mowiac tak sobie. Bylo puki lakieru nie polozylem :P Zdobyte doswiadczenie bezcenne. Jutro trafia pod mikrofon. Pierwsze wrazenia? Kick'a jest sporo troche gorzej z zejsciem ale wyglada to dobrze, wzmacniacz sie konczy a aurumy wyraznie chca wiecej. Takze smialo mozna isc w wydluzenie tunelu.

Cześć, Jakieś postępy w tym wątku? Akurat szukam projektu niedużych monitorów i Twój pomysł najbardziej przypadł mi do gustu :)

Ciesze sie ze pomysl sie podoba. Z racji ze uszkodzilem mikrofon pomiary mam zrobione z kiepska bramka i masa odbic. Jakas wersja zwrotnicy jest zaprojektowana ale musze zlozyc mikrofon i zweryfikowac to wszystko. Z braku czasu temat chwilowo poszedl w odstawke ale podejrzewam ze koncem miesiaca kwiecien powinna sie pojawic pierwsza zwrotnica i pierwsze zmiany w tunelu.

Powrót