• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wciśnięta kopułka tweetera

Reakcji
16
Panowie, lipa się stała, dziecko wcisnęło mi kopułke glosnika SEAS H1322-06 29TAF/W

czy coś z tym da się zrobić? Trochę się boję sam tego ruszyć. Dziecko już straciło palce, ale co z głośnikiem? ;^)

Jak działa to nie ruszać.

Ale, jeśli już chcesz "naprawiać", to najpierw obczaj jak ten głośnik się rozbiera, ponieważ najlepszą opcją "naprawy" takiego wgniotu, to wyciśnięcie palcem od tyłu.
No i potem jeszcze kwestia złożenia i wycentrowania cewki, co może nie być łatwe.

Ostatnia edycja:
Odkurzaczem to chyba kopułki w wooferach, midwooferach. Nie wiem czy tweeter by to przeżył.

ja w przypadku jedwabnej kopułki przyklejałem pasek taśmy klejącej ,, potem delikatnie wyciągałem , po kilku - kilkunastu takich zabiegach się udało , mój znajomy w wooferze przyklejał kilka zapałek butaprenem potem wyciągał i zmywał klej . Zależy z czego kopułka.
pzdr

Miękkie kopułki to odkurzaczem byle delikatnie, a to to chyba Marianową metodą... A Seas nie sprzeda jakiegoś kitu naprawczego?

Albo zestaw naprawczy. Nawet jak się ją wypchnie to ślad zostanie niestety. Jak są dzieci to i maskownice powinny być.

Zestaw naprawczy 170zł a nowy głośnik 225zł :D

Już wolał bym kupić nowy głośnik, a ten stary sprzedać lub sobie zostawić.

Ja nie wiem co te małe szkraby mają. Każdy jeden jak tylko zobaczy głośnik, to zaraz paluchy pcha, żeby wciskać. Skąd to się im bierze? Ja to jak na chacie jakiś gości przyjmuję z takimi gadami, to kolumny odwracam głośnikami do ściany. Pozdrawiam.

Moje córka bawiła sie kiedyś kopułkowym średniotonowym bo robil fajne tyk tyk jak sie go wciskało...

Powrót