• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wełna owcza EKO :)

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witajcie

Otóż mam dostęp do takiej owczej wełny. Jest to produkt który służy do transportowania żywności tj. włożona w perforowany worek wata trzyma temperaturę np mrożonek.
Wiem że jest to 100% wełny owczej jednak nie pierwszego gatunku ( jak widać na foto), jednak jakby nie było to czysta owcza wełna ;)

Trochę ta wełna pyli i gubi pojedyncze włoski, czy zastosowanie takiej maty jest bezpieczne ? Może mógłbym ją czymś zabezpieczyć lub cokolwiek z nią zrobić ?

Ostatnia edycja:
Brałbym :)

Jeśli jest to czysta (w sensie bez dodatków) wełna owcza, to myślę, że nie ma się czego obawiać. A że nie pierwszego gatunku? Cóż, zdecydowaną zaletą jest to, że jest zapewne tańsza od tej "na swetry".

Zresztą, nawet sławny w świecie audio pan Troels zapewne by tym materiałem nie pogardził :)

http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

Czysta bez dodatków, tyle że nie nadająca się na tkaniny( z ekologicznej hodowli).
Mi chodzi głównie o te pylenie i odpadanie pojedynczych włókienek, czyli to jakoś zaszkodzi? albo można to jakoś zabezpieczyć tylko w jaki sposób żeby nie zepsuć właściwości tłumiących wełny ;)
Ciekawe jak zrobił to Mr Troels :D

Ostatnia edycja:
Myślę że lekkie wypadanie włosków nie zaszkodzi :) Wystarczy w kolumnie lekko ją ubić.

Nie myślałem o praniu, raczej o preparacie antybakteryjnym/przeciwgrzybicznym , sam nie wiem ;). Wełna jest wełna pewnie taka sama jak Visatona czy innych producentów pytanie tylko czy są jakoś zabezpieczone antybakteryjnie...

Zaszyj te welne w woreczek materialowy (z jakiejs cienkiej dzianiny lub z czegos w tym stylu... np. ze starego T-shirta) i masz po problemie - pylic nie bedzie.

Ostatnia edycja:
pytanie tylko czy są jakoś zabezpieczone antybakteryjnie...

Skoro służy do transportowania żywności to chyba raczej tak co ? ;-)

Wełna monacora również pyli więc to akurat nic nadzwyczajnego ;)

Ostatnia edycja:
Zaszyj te welne w woreczek materialowy (z jakiejs cienkiej dzianiny lub z czegos w tym stylu... np. ze starego T-shirta) i masz po problemie - pylic nie bedzie.

No właśnie ciekaw jestem jak to robią firmy lub np sam Pan Troels, może uda mi się uzyskać jakieś informacje od niego

---------- Post dodany 08.03.2014 o 15:06 ---------- Poprzedni post 07.03.2014 o 16:00 ----------

Niestety Pan Troels nic nie wie apropo tego wytłumienia które podałeś dabyl, kolumny wykonał Bjoern, a Troels niestety nie posiada ani więcej zdjęć ani maila do Bjoerna :).

Wytulmienie potrafi w kolumnie niezle "tanczyc", wiec osobiscie bym stawial na zabepieczenie sie przed fruwajacymi w obudowie wloskami... szczerze mowiac nie usmiechaloby mi sie posiadanie glosnikow z owlosiona cewka w okolicach nabiegunnikow ;) Patent z woreczkiem u mnie sprawdza sie od lat. Masz dostep do swietnego wytlumienia wiec to wykorzystaj... byle madrze :D

Ostatnia edycja:
Wytulmienie potrafi w kolumnie niezle "tanczyc", wiec osobiscie bym stawial na zabepieczenie sie przed fruwajacymi w obudowie wloskami... szczerze mowiac nie usmiechaloby mi sie posiadanie glosnikow z owlosiona cewka w okolicach nabiegunnikow ;) Patent z woreczkiem u mnie sprawdza sie od lat. Masz dostep do swietnego wytlumienia wiec to wykorzystaj... byle madrze :D

Dlatego założyłem wątek :) Chciałbym wykrorzystać tę wełnę plus dodatkowo 2 inne rodzaje wytłumienia, wiem że wytłumienie nieźle fruwa w środku, pomyślę o zaszyciu tego w cienki materiał.

Powrót