• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Westra SW-200 - wymiary skrzyni do auta

Reakcji
0
Witam
Już jakiś czas leżą nie używane u mnie takie głośniczki

Westra SW-200-1304
Dane techniczne:
Moc: 80 W RMS / 160 W max
Impedancja: 4 omy
Czułość: 88 dB
Pasmo przenoszenia: 35-2000 Hz
Częstotliwość rezonansowa fs 35 Hz
Całkowity P Qts: 0,52
Równoważną ilość Vas: 40 litrów
Średnica cewki: 38 mm
Wymiary:
Zewnętrzna średnica: 205 mm
Średnica: 175 mm
Średnica magnesu: 89 mm
Głębokość (z obręczy): 93,5 mm
Wysokość obręczy: 10,5 mm
Waga: 1.25 kg

Mam cztery sztuki i chciałbym je sobie powiesić w aucie póki co tylko nie wiem jakie im zrobić skrzynki.
W tej specyfikacji piszą coś o 40l ale to bardzo dużo jak na moje małe auto
Ale zgaduję, że to je st przy zamkniętej skrzyni - może by tak zrobić BR, napchać wygłuszenia i w ten sposób zmniejszyć skrzynki?
No i pytanie czy mogą wszystkie cztery być w jednej czy koniecznie trzeba je oddzielić?

Generalnie nie chodzi mi o bardzo dokładne wymiary i obliczenia - może ktoś kiedyś robił coś podobnego i pamięta wymiary tak na oko
Pozdr

Po symulacji z podanych przez ciebie parametrów obudowa bas reflex wyjdzie jeszcze większa niż zamknięta . Zamknięta ok 50l BR dla Hoge QB=7 to 92 l. Ten głośnik to na suba się nadaje , więc wystarczy jeden .

Ale to nie ma być sub :P On ma sobie latać w całym swoim zakresie do tego gdzieś tam z przodu sobie założę jakieś wysokotonowce jeśli będzie mi brakować czegoś :)
I mają być cztery w jednej półce na tyle.

jeśli można , w czym to będzie ??

---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post o 12:30 ----------

No i pytanie czy mogą wszystkie cztery być w jednej czy koniecznie trzeba je oddzielić?
należało by oddzielić je w parach lewy - prawy kanał . Tylko pamiętaj o wpływie podłączenia głośników na ilość omów widzianych przez wzmacniacz . http://diyaudio.pl/content.php/17

Ale moje radio ma wyjście na 4 kanały po 4omy więc spoko luz :D

w czym, w sensie w jakim aucie? vw scirocco

po prostu na głośniki w drzwiach jest mało miejsca a nie chcę ciąć boczków dlatego też chcę wszystkie dać z tyłu - półka i tak jest nieoryginalna więc zrobię sobie dzieloną
i na jednym nieruchomym kawałku mają być cztery 20cm głośniki - docelowo kupię jakieś typowo samochodowe ale póki co chcę włożyć to co mam na magazynie :)

"On ma sobie latać w całym swoim zakresie do tego gdzieś tam z przodu sobie założę jakieś wysokotonowce jeśli będzie mi brakować czegoś"
Przecież nawet w nocie którą wkleiłeś pisze ,że głośnik ma pasmo przenoszenia 35-2000 Hz ,pewnie że go słychać
do 5000Hz ale to będzie marny dźwięk.Miałem takie Westry tylko 8ohm w ok.20l closed i basik jest z nich przyjemny,
ale żeby to poprawnie grało to na przód daj średniaka i wysokie ,a na tył max 2szt. Westry i ciąć je nisko.

Z przodu mam w drzwiach miejsce na 4x6 ale musi być bez tego dodatkowego gwizdka bo inaczej maskownica się nie zapnie jak trzeba ;) a jak mówiłem ciąć tego nie będę.
Generalnie nie jestem wyczulony na wysokie tony za bardzo :P ale coś kiedyś zamontuje.
A jak bardzo źle by te westry latały bez obudowy? :)

PS możecie mi polecić jakieś samochodowe 20cm powiedzmy w cenie 50-75zł/szt coś dobrego w miarę się dostanie?

Powrót