• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wgnieciony tweeter.. nic straconego! foto-porada

Reakcji
0
Poradnik dla noobów :)

Jestem świadomy tego , ze wiele osob , ktore zaczynaja swoja przygode z akustyka wiele razy mialo problemy , z ktorymi nie mogli sobie poradzic.
Dlatego postanowilem napisac ten o to poradnik .

Wgnieciona kopólka glosnika wysokotonowego .. - nic straconego!

dscf3648gf6.jpg

dscf3650ns7.jpg

jak widac na zdjeciu , glosnik posiada wgnieciona kopolke jedwabna.

Pierwszy ze sposobow polega na uzyciu odkurzacza , nalezy ustawic najslabszy ciag w odkurzaczu i powoli przysowac rure do kopolki.

dscf3653vo0.jpg

dscf3654yr9.jpg

Moze zdazyc sie , ze to nie pomoze , ze wzglegu na materiał z jakiego wykonana jest membrana , konieczne bedzie rozebranie tweetera.
Nalezy przygotowac sobie odpowiedni srobokret, oraz cala operacje nalezy wykonac w miejscu czystym , aby nie zabrudzic szczeliny elektromagnetycznej
.
dscf3655ov5.jpg

odkrecamy wszystkie srobki , oraz odkladamy je w bezpiecznie miejsce, aby ich nie zgubic :)
Nastepnie delikatnie i powoli odciagamy front od magnesu.

dscf3657up8.jpg

dscf3656tz3.jpg

Po odwroceniu czesci przedniej , ukaze sie nam podobny widok.

dscf3658nd6.jpg

Jezeli znajduje sie w waszym glosniku wata wygluszajaca wyjmijcie ja .

dscf3659ul4.jpg

Teraz delikatnie palcem wduscie kopólke "od tyłu" :P jak na foto

dscf3660ls8.jpg

Teraz ostatni krok , czyli zlozenie wszystkiego do kupy , analogicznie do tego jak rozkladalismy glosnik :)

Tak wyglada juz naprawiony glosniczek

dscf3661xc5.jpg

Mam nadzieje , ze moja porada przyda sie chociaz komus :P

dalex1 robiłem coś takiego nie raz, zwykle się udaje, ale np. z popularnym tanim mission-em już nie do końca, bo membrana mimo wszystko została pognieciona, no ale próbować można, dobra robota IMO.
Nie na temat...
amdr napisał:
jeśli taki Pro jesteś
może tak bez aluzji, wogóle co cały Twój post wnosi...

Można jeszcze naprawiać wgniecenia za pomocą gumy do żucia, scotch-a, lub kulki z kleju, takiego jakim się przykleja płytki do czasopism.

KAPRINT napisał:
lub kulki z kleju, takiego jakim się przykleja płytki do czasopism.
widzę że mój patent coraz bardziej popularny się staje ;)
ten klej z czasopism to w ogóle wielofunkcyjny jest - nie brudzi więc można obciążenie do membrany głośnika nim przyklejać w pomiarach TS.

jak kupujesz gazetę z płytką w kartoniku to zwykle ów kartonik jest przymocowany za pomocą takiego małego kleksa kleju <--- o to właśnie chodzi.

Powrót