• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

WhiteAmp - tak go nazwałem ;)

Reakcji
0
Zabrałem się za zrobienie wzmacniacza:
Obudowa jest po starej satce (jak miałem wyrzucić to wolałem jakoś wykorzystać)
Wew. niej prawdopodobnie będzie grał LM4780 na smd - PCB jaromas`a
On/Off na microswitch`u, regulacja głośności także (potek z silniczkiem) - poniekąd zmuszony zostałem do takich rozwiązań, przez ową obudowę...
Początkowo wzmacniacz miał wyglądać tak jak na projekcie:
attachment.php

Lecz to wymagało by sporej modyfikacji obecnej obudowy, więc nie do końca będzie wyglądał tak samo.

Kilka fotek z budowy:
dscf0059x.jpg
dscf0059x.jpg

Mam do kolegów pyt.
Borykam się z takim problemem - co zrobić z tą klapką ? Tzn. mam dylemat między:
1. Zamontować potka sterującego selektorem wejścia, lub głośności amp. (drewniana gałka, bo nóżki wzmacniacza też będą drewniane)
2. Zamalować środkowy pasek na czarno by komponował się z bocznymi przyciemnianymi szkiełkami
3. Tam są dwa otworki ponieważ był wczepiony znaczek firmowy, może dać swój znaczek?
A może macie jakiś inny pomysł ?

Wzmacniacz jest dopiero po pierwszej warstwie farby (spray akryl, połysk) ale muszę poczekać te parę dni aż przeschnie tak bym mógł pod szlifować trochę powstały zaciek....

PS Ogólnie to w tych ciemnych szkiełkach chcę umieścić proste wyświetlacze cyfrowe/diodowe...(czerwone) ale nie wiem czy uda mi się takowe stworzyć, to zapewne wymaga programowanych układów itd. a ja nie znam się na tym aż tak dobrze. Może któryś elektronik ma chęć takie wykonać? (odpłatnie oczywiście)
Z lewej, pod selektor tj. ze trzy oznaczenia np. - CD, DVD, AUX. Z prawej np. skale -db ;) - ciężko jest taki cwancyś wykonać ?

Szczerze to jakoś tego nie widzę :/ Biało czarny tuner/wzmacniacz z drewnianymi gałkami i czerwonymi wyświetlaczami.

Ten plastikowy front wygląda strasznie "tanio" i odpustowo, weź go wywal i z kawałka blachy coś stwórz.

Mój LM4780 już jakiś czas temu opakowałem:

Teraz czeka na nowego właściciela który się nim będzie cieszył bo ja go sobie nie robiłem tylko tak o, z nudów i z racji że sporo części było na stanie

ja go sobie nie robiłem tylko tak o, z nudów i z racji że sporo części było na stanie

No i ja w gruncie rzeczy tak samo, choć nie tyle z nudów, co z wykorzystania "śmieci" (tego co się wala mi niemal że pod nogami)

Szkoda czasu na LM4780, i jeszcze ta biala obudowa z drewniana galeczka. Ale zaszalales

Może i szkoda ale jak był to co miałem wyrzucić :) a że biała, no niestety (albo i stety) ja już tak mam, jak coś robię to musi to być choć trochę oryginalne, inaczej to mi się nie chce :razz: ( i nie mogę już patrzeć na te ciemne obudowy, niemal że wszędzie tylko takie...)

Rozważam jeszcze zmianę tego frontu, ale jak na razie brak mi ciekawego pomysłu.

Jakoś zlutowałem go dzisiaj, ale o rzesz....., nigdy więcej SMD :thumbdn: (zresztą jak widać, kondziorki sobie już odpuściłem :D)

PS mocno grzeje się ten LM...

Jakoś zlutowałem go dzisiaj, ale o rzesz....., nigdy więcej SMD (zresztą jak widać, kondziorki sobie już odpuściłem )

PS mocno grzeje się ten LM...

Kondki fatalnie wyglądają a smd wcale się tak źle nie lutuje;) A co do temperatury nie ma się co dziwić skoro masz radiator jak do jakiegoś stabilizatorka:P

To radiator od procesora PC (tylko leży na boku)..., może i faktycznie jeszcze za mały(wymienię) ale kiedyś miałem okł. 100W końcówkę (tranzystory) na tym radiatorze która zasilała suba i się tak nie grzał, a teraz LM pograł na nim 10min. na jednym kanale na 13cm głośniczku średni głośno i zaczął parzyć w rękę...

Powrót