• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wielkość szczeliny subwoofera a wpływ na zniekształcenia

Reakcji
0
Witam,

Jako, że nie jestem doświadczonym z akustyki, chciałbym się zapytać, czy wpływ "wysokości" szczeliny (którą w moim subwooferze wyznacza wysokość stopki) pomiędzy podłogą, a głośnikiem subwoofera, który oczywiście jest zamontowany od spodu obudowy wraz z tunelem b-r, ma jakiś wpływ na jakość dźwięku, jego zniekształcenie, rozchodzenie się czy cokolwiek?

Pytam tak z ciekawości, gdyż zamierzam zrobić nową obudowę do mojego Jamo Sub200 i chcę po prostu zrobić sobie dodatkową jakby podstawę pod subwoofer oraz chcę obniżyć wysokość szczeliny do 18mm.

Poniżej załączam zdjęcie sub'a, żeby było wiadomo, o jakie stopki i szczelinę chodzi.

Dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam!

Załączniki

• jamo_sub200_170.jpg
    jamo_sub200_170.jpg
    54.8 KB · Wyświetleń: 0
ma to znaczenie
ale jakie i jak to wplywa to jeszcze nie wiem - nie doszedlem jeszcze do etapu nozek do suba :P

Re: Wielkość szczeliny subwoofera a wpływ na zniekształcenia

Daround napisał:
...czy "wysokości" szczeliny pomiędzy podłogą, a głośnikiem subwoofera,ma jakiś wpływ na jakość dźwięku, jego zniekształcenie, rozchodzenie się czy cokolwiek?

Na pewno ma jakiś wpływ,ale czy słyszalny? to już zależy na ile tniesz suba. Było już o tym na forum,obudowa z krótkimi nóżkami i głośnik zamontowany od spodu grający w podłogę działają trochę jak BP. Yamaha żeby zniwelować powstające zniekształcenia zastosowała podkładkę ze stożkiem i fale które wytwarza głośnik nie odbijają się od podłogi tylko gładko są kierunkowane na boki.

Coś w tym rodzaju: http://allegro.pl/item1184929079_subwoofer_yamaha_sw030_2_kolory.html

Ścianka obudowy w której jest umieszczony głośnik będzie działać jak filtr pasmowo przepustowy, więc śmiało można powiedzieć że będzie to podchodziło pod bandpass. Jednak zakres działania będzie o wiele wykraczał poza oktawy niskotonowe więc wpływ na pasmo będzie prawdopodobnie żadne. Natomiast ciekawy może być wpływ na dopasowanie impedancji akustycznej ośrodka, co w efekcie może zaowocować nieco lepszą wytrzymałością mocową.

Powrót