• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Witam, jestem nowy, i mam pytanie,

Reakcji
0
Buduje zestaw trzydrożny na bazie technicsów SB-EH750 wszystko wymieniłem zostawiam jedynie skrzynie i wystrój zewnętrzny.
Proszę napisac który z głośników STX GDN-17-140-8-SK czy SCX będzie się nadawał do 15.5L skrzyni z BR. Dołączam schemat jak to wygląda. Jeden SK jest zamontowany na próbę ale mam mieszane uczucia, ma duże Xmax a przez BR(liczony speakerem) dosłownie wieje. Czy po SCX mogę się spodziewać jakiegoś cudu w kwestii jakości ? Czym się te głośniki róznią w praktyce?

SCX
SK

Załączniki

• kolumny_569.jpg
    kolumny_569.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 0
roznica jest minimalna
napewno cudu nie doznasz :P

a te twoje kolumny to strata kasy
nie lepiej zrobic nowe 2 drogi? to co zmarnowales na GDMa i zwrotnice wydalbys na nowe skrzynki

Szczerze to te kolumny w oryginale grały tak sobie ale to był prezent i z sentymentu i niechęci do obróbki w drewnie wykorzystałem skrzynie i wystrój i coś znich chciałem zrobić lepszego.
Jest dość nietypowo bo GDM robi prawie za wysokotonowca , chodzi od 4.3khz dzięki czemu kopułkę można było wysoko odciąć- zabezpieczyć i odciążyć.
i razem to fajnie brzmi, a fakt GDM 12/60 tonsila były drogie, ale to taki eksperyment, całe szczęscie udany.Koszty zwrotnicy to ułamek kosztów przetworników.

Wracając do GDN-17-140 to może dokupić drugiego SK bo przy SCX wychodzi z danych że skrzynia powinna być strojona dość wysoko, i to chyba nie zagra basem. Ale chodzi też by ciągną do ok.4KHz czysto.

Kolumny te grają pod sony str-de585 (5x100W) z DolbyDigLive, jako fronty na biurku , jest też sub aktywny i tylne efektowe dwu-drożne pioneera.

Czy wiadomo coś o 17 SK i 17 scx , czy ktoś z was je porównywał. Bo sam bym musiał zamówić scx-a i porównać z sk a raczej wolał bym przeczytać opinię lub porównanie na forum-w kilku słowach.

adam1a napisał:
Jest dość nietypowo bo GDM robi prawie za wysokotonowca , chodzi od 4.3khz dzięki czemu kopułkę można było wysoko odciąć- zabezpieczyć i odciążyć.
i razem to fajnie brzmi, a fakt GDM 12/60 tonsila były drogie, ale to taki eksperyment, całe szczęscie udany.Koszty zwrotnicy to ułamek kosztów przetworników.
czy aby napewno?
masz pomiary?
adam1a napisał:
Wracając do GDN-17-140 to może dokupić drugiego SK bo przy SCX wychodzi z danych że skrzynia powinna być strojona dość wysoko, i to chyba nie zagra basem. Ale chodzi też by ciągną do ok.4KHz czysto.
no i wlasnie pokazujesz jak malo wiesz...

przy tej klasie glosnikow roznice sa minimalne i raczej w charakterze brzmienia a nie w diametralncyh zmianach

Nie jest moją intencją prezentacja wiedzy/nie wiedzy. Chciałem się czegoś dowiedzieć.
Nie mam tych -pomiarów-.

Muszę zgadywać że chodzi ci o to że SCX może ładnie zagrać basem? Że powinno się go nisko stroić w skrzyni?
Czy w takim razie SCX ładniej będzie brzmiał od SK?

adam1a napisał:
Muszę zgadywać że chodzi ci o to że SCX może ładnie zagrać
tak jak pisalem te glosniki nie beda sie bardzo roznily
roznica w brzmieniu bedzie bardzo mala

oba glosniki mozna stroic wysoko jak i nisko
a ilosc basu zalezy od poprawnosci aplikacji, poprawnosci filtracji oraz od zasilania

ty popelniles kilka podstawowych bledow i chcesz to naprawic poprzez zmiane taniego glosnika na rownie tani...
wywal tego GDMa, zrob nowe skrzynki oraz poprawna zwrotnice to zobaczysz jak to zagra ;)

Ostatecznie zostawie tak jak jest bo gra to dobrze tylko dokupie drugi SK. Jeżeli jest coś bardzo nie tak w schemacie i mi się spali wzmacniacz np. to proszę o info :roll:

Już jestem przekonany by coś od podstaw zrobić ,ale sprawdzonego, i jestem skłonny nie żałować na głośniki pieniędzy :wink:
Aby to tylko ponadprzeciętnie grało, i cieszyło za każdym razem jak się włączy muzykę.

spalic to nic sie nie spali

jak masz juz GDNy to dokup GDWK AK i zrob zwrotnice wg schematu ze strony STXa

pokaz impedancje zestawu to ci powiemy czy sie nie spali
a tak wogole to po co ci rezystory 10 i 20W?
To estradowa kolumna?

Powrót