• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wkladanie wygluszenia

Reakcji
0
mam takie pytanie do Was, bo wlasnie robie kolumny, i juz mam wszystkie sciagnki oprocz tylnej, i chce sie zapytac was kiedy ja przykleic najlepiej? przed czy po wygluszeniu? czy teraz juz moge ja zlozyc, a wygluszenie wlozyc pozniej przez otwory glosnikowe? bo juz mam wszystkie materialy oprocz wytlumienia, w tym tygodniu kupie watoline, ale juz teraz mnie korci zeby sprawidzic jak to gra bez wytlumienia :D, a przylozyc scnianki nie przyllooze bo beda dziury, a to juz tak nie bedzie fajnie gralo wtedy ;/.
Pozdrawiam
Grzesiek

hm ja na koncu montuje przednią ścianke ale każdy robi po swojemu , pozatym wytłumienie musisz przymocowac do ścianek co po zamontowaniu ich wszystkich nie bedzie możliwe, wiec teraz to robisz na ściankach wewnątrz obudowy oraz na tylnej i potem ta ścianke razem już z przymocowanym wytłumieniem montujesz do obudowy i gra muzyka , oczywiście trzeba to jeszcze uszczelnic ale to chyba nie problem, wlać troche wikolu na łaczenia ;)

Był nie dawno post o podobnej treści. Co do tego o co pytasz to ja bym poczekał na koniec i zobaczył ja kto bedzie grać ukończone bo pierwszy efekt dziurawej kolumny może Cie zabic.

heh i bedzie przez mikro dziurke wsadzał wytłumienie <lol> Łukasz to pojechałeś teraz heh

bierze przyczepia wytłumienie do ostatniej ścianki czyli tylnej, smaruje brzegi klejem do drewna czy co tam ma do wytłumienia przykręca wyciera klej z zewnątrz i jest ok kto mówiłze wytłumiac nalezy po uszczelnieniu jeśli sie klej powylewaj ak to IGOD kiedyś mówił nic sie niestanie, im wiecej tym lepiej wiec niewidze problemu poco skłądac a potem męczyc sie z wkładaniem przez otwór :>

hm, no to z tego co napisaliscie to zebie tak :) :
najpier wytlumie, a pozniej dam duzo kleju i przyloze tylna scianke, poznie skrece wkretami, a pozniej jak mi sie uda jeszcze dla pewnosci zeby zandych mikro-dziurek nie bylo, tak dla pewnosci, przez otwory glosnikowe obsmaruje sylikonem :),
bo troche glupio na poczatku zrobilem, i tylna scianke zrobilem tak ze wchodzi w srodek obudowy, i dalem takie ograniczniki zeby za gleboko nie weszla ;/, i troche mam utrudniona sprawe, ale....
to moja pierwsza konstrukcja, wiec jak teraz tego slucham, bez wytlumienia i z dziurami z tylu obudowy to mi sie podoba :), i do tego jedna kolumna narzie mi gra, no i subwoofer :D ( tez nie dokaczony), no dobra, to dznieki za odpowiedzi.
pozdrawiam
Grzesiek.
aha, moze tak przy okazji sie zapytam:
jakie kolce zastosowac? warto inwestowac w te po 3zł np. w elektroland.com.pl? czy juz lepiej gra wogole bez kolcow niz z takimi?

Te tanie kolce to dają tylko troszke róznicy ale za to wyglądają dobre. W droższe inwestować mozna jak ma ktoś kase.

kolce czy nie kolce , zalezy od ciebie ja wym wolał jakieś małe nózki także DIY z drewna, bo te kolce mało naturalne jakos tak ;)

a jesli masz ograniczniki to masz dobrą sprawe , poniewaz klejem walsiz na ograniczniki i boczne ścianki wiec troche kleju tam sobie posiedzi w kancie między ściankąa ogranicz. zakładasz ścianke tylną i na koniec z zewnątzr w szeliny o ile klej sie niewyleje przejeżdżasz klaikiem po łączeniu i będzie dobrze, uczelnianie to bardzo prosta sprawa, gorzej jest uszczelnić przy głośniku ... acha jak chcesz uzyć silikonu przy głosniku to najpierw odkręc głosnik bo opary mu zaszkodza ;) na brzeg dasz silikonu i jak wyshcnie to przykręcisz głosnik, ,, ,oi, patentem było przy uszczelnianiu głosnika uzycie gumy od wycieraczki samochodowej :D od sejcento heh, nic nie pomagało a wycieraczka sprawdziła sie w 100 % ;)

A co do silikonu to porządnie obślinionym paluchem mozna ładnie ułożyć wyrównać czy co kto che jeszcze z nim robić.

co za różnica czy kolec jest za 3 złote czy za 60 ?? wygląda to solidnie i ważne że jest dobra izolacja od podłogi.. nie mówcie mi tutaj ze słyszycie różnice w brzmieniu kolców za 3 i 60 zł..

pewnie, czy sa kolce czy niema i tak róznicy nie ma chyba ze mamy podłoge z blachy metalowej o grubości 5 mm i słyszymy jak nam drga ;)

No a właśnie okazuje sie że taki tani kolec to tam za wiele nam nie zdziała sprawdziłem. Na kolcach czy bez nich w odsłuchu raczej nic nie zmienia ale nie wsłuchiwałem sie zbytnio ale dgrania podłogi duże jak byly tak i pozostały po założeniu kolców

jak może nie byc drgań skoro drgają szyby, meble i ściany które niemaja bezpośredniego kontaktu , te kolce to chyba poprawiają zły wpływ suba na podłoge w 0,00001% , no ale 10000 takich pomysłów jak kolce i już mamy subika zblizonego do hi endu o ten 1 % ;)

no ale te szyby i meble to chiba nie drgają od drgań prznoszonych przez podłoge się mi zdaje, może prędzej jakiś reonans czy cuś tu wchodzi w grę :)

Osobiscie wkladam wytlumienie klejac je lub rozkaldajac na wewnetrznych rozporkach lub innych elementach po skonczeniu prac nad obudowa.Troche to praca ginekologiczna ale przynajmniej nie zabrudzi sie opilkami, wiorkami i innymi pylami.Dodatkowo zbyt solidne mocowanie przed zlozeniem pudla moze uniemozliwic latwe wyjmowanie wytlumienia w razie koniecznosci dobierania jego ilosci i rozmieszczenia.Gorzej w obudowach labiryntowych gdyz tam powinno sie wsterzelic na 100% lub nalezaloby miec mozliwosc zdejmowania jednej ze scian.Wlasnie w tych obudowach dosc czesto trzeba eksperymentowac z materialem pochlaniajacym...

na końcu wykładam wytłumienie.
Szyby i meble drżą bo dźwięk to zmiana ciśnienia.
Co do kolców to mają dla mnie raczej ładnie wygladać :)
pozdrawiam

meble nie drgają z powodu drgań podłogi, w takim przypadku kolce by zdały egzamin ale jest inaczej, bo to drgania zwiazane z rezonansem

Ja robie tak jak na tym zdjęciu wytłumienie zaloże przed założeniem tylnej scianki.
Pozdro

Załączniki

• juraj_petruna3.jpg
    juraj_petruna3.jpg
    29.1 KB · Wyświetleń: 0
Powrót